Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Noia pensativa amb una imatge de fons de quatre talls de pernil cuit

El pernil cuit que els metges recomanen comprar al supermercat a Espanya

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica avisa quina varietat podria ajudar a mitigar el càncer colorectal

La presència de pernil cuit a la nostra nevera és un comodí culinari. Està sempre llest per ser el protagonista d'un entrepà improvisat o acompanyar els nostres àpats. Encara que solem el pernil salat o el llom embotit com a embotits preferits, n'hi ha un altre que és més suau, assequible i accessible: el pernil de York.

Tot i el seu nom suggerent d'origen anglès, el pernil de York ha trobat un lloc especial a la cuina. En realitat, del que estem parlant és de pernil cuit o carmanyola. La distinció entre tots dos resideix en la qualitat de la carn, i el pernil cuit és l'opció superior.

Reduir el consum de carns processades

Tant el pernil cuit com el carmanyola són carns processades i han estat etiquetades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com a aliments potencialment carcinogènics. La recomanació no és eliminar-los del tot de la nostra dieta, sinó més aviat reduir-ne el consum per mitigar els riscos de malalties, especialment, el càncer colorectal.

Consulta'l amb el xarcuter o revisa l'etiqueta

La clau per prendre decisions més saludables en triar pernil cuit consisteix a posar atenció a la proporció de carn de porc en la composició. Hi ha fins i tot una classificació específica de 'pernil cuit extra', reservada per a aquells productes que contenen entre un 80% i un 90% de carn. De fet, fins i tot alguns arriben a la puresa del 100%.

En un context en què els casos de càncer colorectal estan en augment, especialment entre la població més jove, esdevé fonamental informar-se sobre les nostres eleccions alimentàries. Així, doncs, amb consciència sobre la qualitat dels embotits, com el pernil cuit, podem contribuir a un estil de vida més saludable i a la prevenció de malalties.