Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Vista panoràmica d'una botiga de Lidl

El producte de Lidl i Aldi que el doctor César Carballo demana per a Espanya

De moment, només es troben a Alemanya

Vista panoràmica d'una botiga de Lidl
El producte de Lidl i Aldi que el doctor César Carballo demana que venguin a Espanya | Catalunya Diari

Quan va començar la pandèmia fa ara més d'un any, sens dubte, un dels grans problemes amb què es van trobar els diferents governs era les dificultats per poder detectar tots els casos positius. Amb el pas dels mesos es va anar incrementant el nombre de proves PCR que es realitzaven, alhora que van aparèixer els tests d'antígens, que amb una sensibilitat similar, sobretot en persones amb símptomes, donaven resultats en 15 o 20 minuts a diferència de les primeres.

Però no hi ha dubte, que un gran avanç en aquest sentit és el que ja s'està produint a Alemanya. I és que en aquest país, les seves dues grans i conegudes cadenes de supermercats, Lidl i Aldi, van començar a vendre el passat 3 de març test d'antígens, molt fàcils i molt còmodes de fer. Així, aquests establiments mostren el seu compromís per ajudar a controlar la pandèmia, com a casa nostra fan altres com Mercadona, que ja disposa d'unes noves mascaretes FFP2.

Encara que com diem, de moment, la venda d'aquests tests ràpids per detectar el virus només s'està realitzant al país germànic. Per aquest motiu, hi ha molts experts sanitaris que ja han demanat que el nostre país prengui nota i no posi traves si aquestes dues cadenes de supermercats o altres decideixen posar-los al mercat.

Un bon exemple d'això és el conegut doctor César Carballo, adjunt del servei d'urgències del madrileny Hospital Universitari Ramón i Cajal. Aprofitava les seves xarxes socials per enviar un missatge al Govern: «Fa molt de temps  que diem sobre la necessitat de liberalitzar els 'autotest'. Una molt bona notícia que pot ajudar-nos a minimitzar la quarta onada... Però s'ha de copiar... I ja».

Encara que segurament, Carballo no sigui l'únic sanitari favorable a l'arribada d'aquest tipus de tests a les botigues espanyoles, sembla difícil que des de Sanitat se'ls acabi donant llum verda. Només cal recordar que ja va qüestionar aquest tipus d'autotest quan es van voler vendre a les farmàcies.

A més, també va limitar molt les opcions de poder fer test d'antígens en aquestes, deixant només la possibilitat de fer-ho en zones on s'estan fent de cribratges massius, i mai per iniciativa dels ciutadans, sinó de les autoritats sanitàries.

El que opinen els experts i per què s'ha aprovat a Alemanya

A diferència de les més que probables reticències que hi ha al govern espanyol a què es venguin aquests tests en supermercats, a Alemanya s'han felicitat per prendre aquesta decisió. El seu ministre de Sanitat, Jens Spahn, afirmava que seran una «peça fonamental» en la lluita contra el virus mentre no es produeixi una vacunació massiva.

L'Institut Federal de Medicaments i Productes Sanitaris alemany (BfArM) ha autoritzat la comercialització de tres tipus d'aquests tests. Aquests, que també es poden comprar en farmàcies, costen entre 5 i 10 euros i un se'ls pot fer a casa d'una manera senzilla, tenint fins a un 80% de precisió i obtenint un resultat en uns 20 minuts.

Segons publicava la premsa alemanya, a més són molt fàcils d'utilitzar. L'hisop o bastonet només s'ha d'introduir lleugerament al nas i després col·locar-ho en unes tires amb un reactiu, similar a un test d'embaràs, que ens indicarà si hem donat positiu o negatiu.

Una de les viròlogues alemanyes més prestigioses ha lloat aquest tipus de tests. «Crec que tots saben com fer un frotis nasal, i si no, hi ha prou vídeos per mostrar-los com es fa», assegurava Sandra Ciesek. Això sí, des de l'Institut Robert Koch, encarregat d'assessorar el govern alemany durant la pandèmia, recorden que si se'ns confirma un altre actiu, hem d'aïllar immediatament a casa i trucar al nostre metge per concertar una PCR.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]