El pasadís d'un supermercat

Nova polèmica amb el català en una gran cadena de supermercats: «Rectifiquin»

La cadena ja ha anunciat que corregirà la situació

La cadena francesa de supermercats Carrefour s'ha vist involucrada de ple en una nova polèmica sobre l'ús del català i del castellà en la retolació dels supermercats a Catalunya. Concretament, ha estat a través de les xarxes socials on l'organització Hablamos Español ha denunciat que la cadena té cartelleria i retolacions en català i en francès però obvia el castellà, com a mínim en un dels seus establiments. 

Es tracta d'un supermercat de Roses, a l'Alt Empordà, i tal com s'observa a les imatges que l'organització ha compartit a través del seu compte de Twitter, la cartelleria apareix en català i en francès, però ni rastre del castellà, tampoc en els rètols que marquen la secció. Alguns usuaris han respost a la publicació amb altres casos de cartelleria sense el castellà en altres locals de Catalunya, com ara un a Cornellà de Llobregat, i molts altres han criticat aquest fet i fins i tot han amenaçat de deixar de comprar a Carrefour si no arreglen aquest problema.

Des d'Hablamos Español fins i tot parlen «d'al·lèrgia al castellà» i han demanat al supermercat que rectifiqui. Per la seva banda, 'CrónicaGlobal' s'ha fet ressò de la notícia i ha contactat amb fonts de l'empresa, que sostenen que «tots els centres de Catalunya utilitzen els dos idiomes, tant el castellà com el català» i que Carrefour només «aplica la legislació pertinent», tal com fa al País Basc amb l'euskera i el castellà i a Galícia amb el gallec. 

L'organització ha assegurat que, al contrari, des de l'establiment concret de Roses els han assegurat que corregiran la retolació i encarregaran nous materials publicitaris que incorporin també el castellà. 

Segona polèmica per l'absència del castellà en pocs dies

El cas de Carrefour és el segon important dels últims dies, després que una campanya a les xarxes denunciés que la marca Frigo havia eliminat el castellà de totes les seves retolacions i dels cartells de gelats, i que només feia servir el català, el francès i l'alemany. 

Molts usuaris de les xarxes van començar una campanya de crítiques i fins i tot de boicot a la marca per considerar que «menyspreava» els consumidors de tot l'estat, La campanya va acabar sent un èxit, perquè tot i que en un primer moment la marca va mantenir la seva decisió, finalment va cedir i va anunciar que tornaria a incloure el castellà en els seus cartells a Catalunya.