Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un carrer amb descomptes del Black Friday.

La Policia alerta del mètode amb què estafen al Black Friday: pren nota

Els delinqüents estan a l'aguait amb motiu dels descomptes del Black Friday

El Black Friday ja és aquí, com també una altra data molt important, el Cyber Monday. En aquest context, els ciberdelinqüents ja ho tenen tot preparat per atacar. Els estafadors no perden cap ocasió per intentar enganyar els clients més despistats.

Aquests lladres cada vegada fan servir tècniques més especialitzades, per la qual cosa, moltes vegades, adonar-se de l'estafa és gairebé impossible. Per això, tota precaució és poca a l'hora de comprar per Internet.

La Policia Nacional, experta a caçar aquesta mena de delinqüents, ha decidit compartir algunes recomanacions perquè els usuaris puguin adquirir els seus productes de manera segura. El teu compte bancari no ha d'estar compromès.

Els delinqüents estan a l'aguait pel Black Friday

Els lladres ja ho tenen tot preparat per començar a estafar via Internet. El Black Friday és l'excusa perfecta per fer-ho, ja que les vendes a les webs es multipliquen per milions.

Foto d'un repartidor entregant paquets.
Fins i tot en dates tan importants com el Black Friday, els estafadors estan a l'aguait. | Getty Images
 

Els experts de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional també estan preparats per lluitar contra les estafes. A més, han llançat una sèrie de recomanacions perquè els clients també estiguin a l'aguait. D'acord amb els experts de la Policia, les teves compres seran més segures si segueixes una sèrie de pautes.

1. Compte amb els correus electrònics

En primer lloc, cal anar amb compte amb els correus electrònics que es reben amb promocions. Quan en rebis algun, t'has d'assegurar al 100% que es tracta de la marca oficial la que els envia. Si no ho estàs, no facis clic a cap enllaç ni descarreguis fitxers.

2. Vigila amb els productes gratuïts

D'altra banda, has de vigilar també amb els productes que s'ofereixen de franc a canvi d'un 'm'agrada'. En aquest sentit, els ciberdelinqüents són experts a les xarxes socials i poden fer servir les teves dades de manera fraudulenta.

3. Compte amb els missatges de les empreses de transport

És normal que en èpoques com el Black Friday comprem més del compte. Això implica que potser estem esperant diversos paquets. Per això, també cal anar amb compte amb els missatges que rebem de les empreses de paqueteria.

Foto d'una persona rebent un correu.
Vigila amb els missatges i correus fraudulents. | Getty Images
 

Molts delinqüents es fan passar per aquestes empreses i envien missatges amb l'estat del teu suposat enviament. Ves amb compte i no cliquis als enllaços en cas de tenir qualsevol dubte de suplantació.

4. Comprova tots els detalls

Aquest sembla un consell obvi, però sempre és important recordar-ho. A més, cal observar els tipus de webs, el contingut, així com les imatges per comprovar que estem ficats a la pàgina oficial d'una marca abans de comprar.

Per fer-ho, revisa també que el domini sigui l'indicat. De vegades, podem escriure malament el nom de la marca, una cosa que els delinqüents fan servir per derivar-nos a pàgines no oficials i fraudulentes.

5. Actualitza el teu antivirus

Una altra de les coses més importants que has de tenir en compte abans de gaudir de les ofertes és que cal tenir un antivirus actualitzat al teu dispositiu. D'aquesta manera, podràs reconèixer webs fraudulentes o arxius que és millor no descarregar.

Un home que realitza una compra en línia.
Abans de treure la targeta, comprova que la web és oficial. | Getty Images
 

6. Comprova el certificat de seguretat

Un detall que se sol passar per alt i que és imprescindible comprovar és la seguretat de la web. Perquè sigui segura, ha de començar per 'https'. A més, ha de comptar amb certificat de seguretat i segell de confiança en línia.

7. Activa totes les mesures de seguretat

Abans de comprar a través del telèfon mòbil, també cal que activis totes les mesures de seguretat que puguis. Per exemple, el desbloqueig biomètric o el patró de bloqueig. A més, també és recomanable tenir l'autenticació en dues passes.