Imatge d'una dona revisant la nevera

El popular plat que mengem a Catalunya i posa en perill la teva salut

Tot i que podem pensar que és una opció nutritiva i saludable, en realitat dispara els nostres nivells de colesterol

Hem de tenir especial cura a l'hora de pensar que el colesterol sempre és dolent. De fet, al cos, aquest greix és essencial per a la síntesi de moltes hormones i contribueix a la fortalesa de les membranes que envolten les cèl·lules.

S'estima que al voltant del 30% del colesterol que circula pel nostre organisme ho aporten els aliments que consumim. I la resta és naturalment produït pel fetge. Tot i això, abusar de determinats aliments pot fer que el nivell del nostre colesterol en sang augmenti, i hi ha un plat en concret que és tremendament perjudicial...

El popular menjar que és una autèntica bomba de colesterol

Encara que el nostre país no és dels que més consumeixen aquest menjar, això no implica que hagi anat guanyant certa popularitat. Un fet que genera certa preocupació entre els experts en nutrició, ja que es tracta d'una autèntica bomba de calories i colesterol. El plat que fa augmentar notablement els nivells de colesterol a la sang és la carn d'ànec, molt popular als restaurants asiàtics.

Avui dia, la varietat d'ànec més consumida al nostre país és el pequinès, on la carn que es consumeix prové principalment del pit i les cuixes. La veritat és que destaca pel fet de ser una carn especialment suculenta, que combina molt bé amb moltes receptes pel seu elevat contingut en greixos.

Imatge de carn d'ànec a sobre d'una tauleta de fusta
La carn d'ànec és un aliment amb molt de colesterol i greixos saturats | Getty Images

Però hi ha un problema. I és que, encara que l'ànec ofereix una gran quantitat de valors nutricionals que inclouen greixos saludables, proteïnes, minerals i vitamines, també té un alt contingut de greixos saturats i colesterol no saludables.

No obstant això, la major part del pes i el valor calòric de l'ànec prové del greix. La carn d'ànec crua, que conté pell i carn, conté 39,34 grams de greix per cada 100 grams.

El greix conté 9 calories per gram. És a dir, una porció de 100 grams de carn d'ànec conté aproximadament 354 calories de greix. I segons l''American Heart Association', la majoria dels adults necessiten entre 56 i 77 grams de greix al dia.

Els tipus de greixos que trobem a la carn d'ànec

La major part del greix a la carn d'ànec es compon de greixos monoinsaturats saludables. Aquestes poden ajudar a reduir els nivells de lipoproteïnes de baixa densitat o colesterol dolent i millorar la salut cardiovascular en general.

Imatge de dues peces de carn d'ànec cuinades
Encara que pot resultar molt apetitós, hem de consumir-ho de forma moderada | Getty Images

Dels 39,34 grams de greix total en una porció de 100 grams de carn d'ànec, al voltant de 18,7 grams provenen de greixos monoinsaturats. Ara bé, no ens podem confiar, ja que aquest aliment també conté una gran quantitat de greixos saturats, ja que aporta més de 13 grams per cada 100 grams de producte.

Mentre que els greixos monoinsaturats redueixen el colesterol a la sang, la ingesta de greixos saturats s'associa amb nivells alts de colesterol dolent i un major risc cardiovascular.

Finalment, podem esmentar la presència, en molta menor quantitat, dels greixos poliinsaturats. Concretament, la carn d'ànec conté al voltant de 5 grams de greix poliinsaturat per porció de 100 grams. Igual que els àcids grassos monoinsaturats, els àcids grassos poliinsaturats poden ajudar a reduir el colesterol dolent i millorar la salut cardiovascular.

Imatge d'un plat amb una cuixa d'ànec amb patates al vapor
La popularitat de la carn d'ànec s'ha disparat en els últims anys | Getty Images

I què passa realment amb el colesterol?

La veritat és que una porció de 100 grams de carn d'ànec conté 76 mil·ligrams de colesterol. El qual pot augmentar el risc de malaltia cardiovascular quan es consumeix en excés.

En el cas de les diferents autoritats sanitàries, recomanen consumir menys de 300 mg de colesterol per dia i 200 mg o menys si teniu antecedents de problemes cardiovasculars. Per tant, com veiem, la clau és no abusar en el consum de la carn d'ànec, deixant-la únicament per a un consum més aviat ocasional.