Imatge d'una taula amb diversos aliments com a cereals, suc de taronja, torrades, etc., per esmorzar

Si prens el cafè amb l'estómac buit, posat en alerta: els experts envien un avís

Si ets dels que pren cafè només aixecar-se, hauries de tenir això en compte

L'esmorzar és el menjar més important del dia, o almenys aquest és el mite que s'ha estès durant anys. Tant si és cert com si no, el que és clar és que ens hem d'alimentar de forma sana i equilibrada.

Tot el que ingerim repercuteix directament al nostre organisme, això és clar. Tanmateix, ara els experts han posat al punt de mira un dels productes més consumits al món: el cafè. Pel que sembla, ingerir-ho amb l'estómac buit podria no ser la millor opció.

L'hàbit de prendre cafè als matins: Bé o dolent?

Potser la majoria estem d'acord que no hi ha res més plaent que aixecar-se al matí i olorar l'inconfusible aroma del cafè. Llarg, curt, amb llet... tant se val la forma en què el prenguem, ja que el cafè sempre ha estat la millor eina per 'espavilar-nos'.

Imatge de tres cafès en una taula
El cafè és una de les begudes més famoses i consumides a tot el món | GETTY IMAGES

Ara bé, allò que per a moltes persones aquest hàbit els suposa un moment de pau i relaxació als matins, per a altres pot comportar una sèrie de problemes. De fet, així ho han constatat diversos estudis recollits per la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units.

En aquests estudis, els investigadors han posat en comú les troballes més significatives quant a la seva ingesta. A grans trets, podem dir que beure cafè amb l'estómac buit podria no ser la millor opció per a la nostra salut.

Tal com assenyalen els experts, és precisament el caràcter amarg del cafè el que podria desencadenar tots els problemes que veurem tot seguit. Així doncs, en consumir-ho sota aquestes circumstàncies podríem experimentar des de problemes digestius fins a ansietat o irritació.

Actualment, cap d'aquests estudis no ha pogut assegurar l'existència d'una relació directa entre fer cafè en dejú i el seu impacte sobre aquests problemes. Tot i això, tot sembla indicar que el millor és intentar prendre'l sempre amb l'estómac ple.

Dona amb mal d'ovaris
Consumir-lo amb l'estómac buit ens pot produir nàusees | GETTY IMAGES

La raó d'això la trobem que, precisament, si ingerim abans altres aliments, aquests poden actuar com una mena de 'protector d'estómac'. D'aquesta manera, es podrien reduir o evitar les afeccions a què fan referències els estudis.

Entre les més destacables trobem els problemes digestius, com ara les nàusees, la indigestió o l'acidesa estomacal. Però compte, perquè aquestes no són les úniques que podríem experimentar.

Aquestes són algunes de les conseqüències

També es parla d´un dels components principals i més additius que presenta aquesta beguda: la cafeïna. Així doncs, consumir cafè només aixecar-nos (i sobretot amb molta freqüència durant el dia), podria comportar-nos una altra sèrie de problemes.

La cafeïna, a més de ser una de les enemigues més grans del son, també és la causant de generar certa dependència al nostre cervell. D'aquesta manera, com més consumim, més probable és que el nostre cos continuï demanant més tasses de cafè.

Imatge d'una dona tocant-se entre els ulls amb gest de cansament
Els alts nivells de cortisol poden desencadenar alteracions cardíaques | Getty Images

Tot i això, un altre dels problemes més greus el trobem aquí, quan el seu consum a més de no ser el recomanat, es torna excessiu. La cafeïna, doncs, pot fer augmentar els nostres nivells de cortisol, una hormona relacionada amb l'estrès i l'ansietat.

El cortisol, que es produeix a les glàndules suprarenals, compleix diverses funcions dins del nostre cos. Uns nivells correctes d'aquesta hormona serien idonis per regular la pressió arterial, reduir la inflamació i fer que el nostre cor funcioni en òptimes condicions.

Ara bé, quan els nivells d'aquesta hormona es disparen, és lògic pensar que totes aquestes funcions es poden tornar en contra i, per tant, provocar efectes indesitjats. És llavors quan apareix l'ansietat i, per tant, les alteracions cardíaques.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!