Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Nen furgant-se el nas amb el dit petit

El preocupant motiu per què no has de deixar que el teu fill es fregui el nas

Si els vostres fills tenen per costum furgar-se el nas, els resultats d'aquest estudi us alarmaran

Algunes persones es furguen el nas per avorriment o com a hàbit nerviós. Les al·lèrgies i les infeccions dels sins paranasals també poden augmentar la quantitat de mucositat al nas.

No obstant això, és un gest molt comú, sobretot, entre nens. Encara que sembli aparentment inofensiu, estudis recents associen aquest gest amb la possible aparició de malalties.

Hi ha qui no pot evitar furgar-se el nas

Generalment, furgar-se el nas no és senyal de comportament repetitiu o compulsiu. Tanmateix, quan és així, ens trobem davant de la rinotilexomania.Aquest comportament tendeix a anar acompanyat d'estrès o ansietat i altres hàbits com ara mossegar-se les ungles o gratar-se.Per a les persones amb aquesta condició, furgar-se el nas pot alleujar l'ansietat per un curt temps.

Per això, si tens per costum fer-ho, fins i tot al cotxe, has de saber que no és gens compulsiu ni tampoc acceptable socialment. Encara que solíem pensar que no és perillós, un nou estudi n'adverteix sobre els possibles riscos.

Quins són els riscos de furgar-se el nas sovint?

Un estudi publicat recentment, i dut a terme per investigadors de la Universitat de Griffith (Austràlia), ha demostrat un fet alarmant que segurament preocuparà pares i mares de nens que es furguen habitualment el nas…

Els seus autors han pogut demostrar que un bacteri, present al nas, pot viatjar a través del nervi olfactiu fins a arribar al cervell en ratolins, on es generen marcadors que serien un senyal revelador de la malaltia d'Alzheimer.

Bebè de cabells arrissats furgant-se el nas
Furgar-se el nas sol ser més habitual en els nens petits. | Getty Images

L'estudi ha estat publicat aScientific Reports i va demostrar que un bacteri, anomenat Chlamydia pneumoniae, va ser capaç d'usar el nervi òptic, situat entre el cervell i la cavitat nasal com una mena de via d'invasió, per arribar al sistema nerviós central. Posteriorment, les diferents cèl·lules cerebrals van respondre amb el dipòsit d'una proteïna beta amiloide, que es converteix en un signe distintiu de la malaltia d'Alzheimer.

Els riscos poden ser encara més grans

D'una banda, el nervi olfactiu, present al nas, es troba directament exposat a l'aire, per la qual cosa ofereix una mena de camí curt al cervell.D'altra banda, també s'ha trobat un detall preocupant: si es danya el revestiment del nas, és possible que augmenti la quantitat de bacteris que poden acabar entrant al cervell.

Segons els experts, les proves d'olfacte podrien ser útils a l'hora de detectar no només la malaltia d'Alzheimer, sinó també la demència.Per què? Perquè la pèrdua del sentit de l'olfacte és un símptoma primerenc de la malaltia d'Alzheimer. Per això, els científics indiquen que una prova d'aquest tipus en persones més grans de 60 anys pot ser molt útil.

Saps què és la malaltia d'Alzheimer?

La malaltia d'Alzheimer és un trastorn de la memòria que progressa lentament i constantment, els símptomes de la qual són causats per danys en certes àrees del cervell. La prevalença de la malaltia augmenta amb l'edat i és més freqüent en dones que en homes.

A diferència del pensament popular, aquesta malaltia no és tan hereditària com suposàvem. En realitat, l'estil de vida juga un paper important en el desenvolupament de la malaltia, per la qual cosa pots reduir activament el risc d'emmalaltir. Sembla que furgar-se el nas és un factor de risc rellevant. Especialment, ho és quan s'associa a danys en el revestiment del nas i la presència d'un bacteri que, amb el temps, pot arribar al cervell.

Així que ja ho saps, si vols evitar tenir un risc més gran de patir Alzheimer, un bon pas és no tornar a furgar-te el nas.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp