Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fulles de grelos verdes sota el sol

El superaliment de casa nostra que aprima i reforça la fertilitat: el tenim a l'abast

Gràcies al seu consum, podràs experimentar millores pel que fa al pes i la fertilitat

Has sentit a parlar dels 'superaliments'? Són aquests aliments que tenen valors nutricionals i qualitats protectores reconegudes com a excepcionals.

Tot i que alguns són més coneguts que altres, una cosa és clara. I és que sigui pel seu sabor o pels seus beneficis, cada vegada estan més moda. I malgrat creure que són exòtics, la veritat és que a casa nostra també en tenim un.

Els grans beneficis d'un superaliment de casa nostra que passen desapercebuts

El superaliment de què parlarem són els grelos, que es troben als naps. Són, bàsicament, les tiges tendres de la planta just abans de fer flor. Com indiquen els experts, a mesura que la floració s'acosta, la tija comença a 'grelar'.

D'aquesta manera, es torna més dur i fibrós, adquirint una consistència llenyosa. Això fa que es torni més aspre i menys agradable al paladar. Ara bé, continua sent una opció molt comuna a l'hora de preparar receptes.

Imatge d'un grapat de grelos verds
Els grelos són un dels aliments ideals per aprimar-se. | Getty Images
 

Tot i que estan força lligats a la gastronomia gallega, cada vegada hi ha més persones que incorporen aquesta hortalissa a la seva rutina alimentària. La raó és simple: els grelos són idonis per a la nostra salut i tenen propietats difícils d'ignorar.

1. Perfectes per baixar de pes

Els grelos són molt rics en aigua i baixos en lípids. Formen part d'aquests aliments que mantenen a ratlla el colesterol, ja que tenen grans beneficis sobre la nostra salut cardiovascular.

A més, són baixos en calories i faciliten la pèrdua de pes. Es calcula que per cada 100 grams comestibles només aporta 32 calories. Així mateix, és una gran font de fibra, una cosa que ajuda a estimular el trànsit intestinal i té un efecte saciant sobre el nostre organisme.

2. Contenen vitamines

Cada unitat compta amb una gran presència de vitamina A a la seva composició. Només amb 100 grams de grelos, obtenim més del 150% de la vitamina A que necessitem diàriament.

D'aquesta manera, és ideal per prevenir algunes malalties, com les oculars. A més, pot ser un tractament natural per enfortir el sistema immunitari, alhora que la pell.

3. Font d'àcid fòlic

Introduir aliments amb àcid fòlic a la nostra dieta es tradueix en un millor funcionament del nostre organisme. S'ha demostrat que té diverses funcions, entre les quals, permet el creixement correcte dels teixits i facilita el treball cel·lular.

A més, és de gran ajuda a l'hora de prevenir l'anèmia i a l'hora de produir l'ADN, per tant, és ideal per a lactants o persones embarassades. Nombrosos estudis avalen la seva eficàcia per millorar la fertilitat, per la qual cosa és ideal per potenciar aquesta capacitat.

4. Alt contingut de ferro

Tot i aportar diversos minerals, el que més destaca és el ferro. Gràcies a la seva presència, el nostre sistema immunitari s'enforteix i permet mantenir la fortalesa dels nostres músculs, entre d'altres.

Imatge d'un plat de grelos després de bullir
Els grelos són una font de minerals, entre d'altres, el ferro. | CatalunyaDiari
 

Altres superaliments que hauries de tenir en compte

1. La nou del pacaner

La nou del pacaner és tan rica que es diu que, a certes regions dels nadius americans, era la font gairebé exclusiva d'aliment durant 2 a 3 mesos a l'any. Cal dir que és una font excel·lent de nutrients com el manganès o el coure, i sobretot d'antioxidants.

2. Les llavors de gira-sol

Són petites i difícils de pelar, però aporten vitamines i minerals en abundància: es tracta de les llavors de gira-sol.

A més de ser uns snacks nutritius molt interessants (es troben només per darrere de les nous i les nous del pacaner al rànquing de fruits secs i vegetals més rics en antioxidants), poden donar més sabor a les teves amanides, pastes o postres.

3. El creixen

Qui podria creure que aquesta planta força desconeguda es troba entre les verdures més riques en ferro?

Deliciosa a les amanides, salses o sopes, la seva textura cruixent i el seu delicat sabor la converteixen en una base imprescindible per als àpats de tardor i hivern. Vitamines i micronutrients garantits.

4. Les cols xineses

Es menja sovint als països asiàtics, però continua sent força marginal a Occident. Tot i això, has de saber que aquesta hortalissa de la família de les crucíferes ocupa el segon lloc entre els aliments més rics en micronutrients.

5. Les llavors de xia

Elogiades pels nutricionistes durant anys, les llavors de xia han estat a l'altura de la seva reputació. Contenen dosis excepcionals d'àcids grassos omega-3, vitamines i antioxidants per lluitar contra l'envelliment cel·lular. I tot això sense gluten!

6. Les bledes

Baixa en calories i excepcionalment alta en nutrients (incloent-hi proteïnes, potassi i calci), les bledes pugen al podi dels aliments més densos pel que fa als nutrients.