Un carro de la compra en un passadís d'un supermercat

Si vas a Mercadona, Carrefour o Lidl, el preu de la compra canviarà a partir d'ara

Omplir la cistella del supermercat serà més barat aquest 2021

Sembla que els efectes de la pandèmia han portat com a conseqüència una baixada de preus en els supermercats. A partir d'ara, serà més barat omplir el rebost dels espanyols. Les grans cadenes d'alimentació volen aconseguir els majors clients possibles i han començat ja una guerra de preus sense precedents.

Per exemple, Aldi, assegura que els seus preus han baixat un 0,75% l'any 2020 respecte a 2019. Lidl ha anunciat una rebaixa del 15% dels seus productes amb descomptes de fins al 50%. Fa uns dies, Carrefour anunciava la baixada de 1.000 productes propis i la rebaixa en altres 600 articles a tan sols 0,99 euros.

«L'any 2020 iniciem una estratègia per a facilitar l'estalvi a totes les famílies»

Experts en el sector confirmen que aquesta guerra de preus baixos seguirà durant tot el 2021 i són diverses les empreses alimentàries que donen suport a aquest pronòstic. «L'any 2020 iniciem una estratègia per a facilitar l'estalvi a totes les famílies, que continuarà durant el present exercici, conscients de la importància que en aquests moments té el preu per al consumidor espanyol», explica a 'El Huffington Post' Alexandre de Palmas, director executiu de Carrefour.

Per contra, per a Enrique García, portaveu de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), aquesta baixada de preus no és tal com la pinten les grans cadenes de supermercats. «Els supermercats poden estar contenint preus més que baixant-los. Això no és necessàriament una guerra de preus, però sí un intent de no pujar-los si no és necessari en aquesta conjuntura incerta. Més aviat el que existeix és una guerra per dir que estan en una guerra de preus. No hem detectat moviments forts ni de pujada, ni de baixada de preus», ha valorat.

Amb el confinament durant la pandèmia el consum va augmentar i així ho remarquen des de l'OCU: «Els supermercats van ser dels pocs sectors de l'economia que no s'han vist afectats directament per les restriccions. Fins i tot, es van veure beneficiats per la derivació de consum que es feia en altres establiments, com a begudes alcohòliques o alguns aliments. Abans es consumien en bars i restaurants i ara la gent ho prepara a casa», explica Enrique García, membre de l'OCU.

Lidl, la cadena més beneficiada durant la pandèmia

Parlant de les grans companyies alimentàries, Mercadona ha tingut el dubtós honor de ser l'empresa que més baixada de quota de mercat ha tingut. La cadena valenciana ha estat llastrada per no comptar amb botigues de proximitat en unes certes regions i haver estat una mica lents en l'expansió de la compra en línia.

En l'altra cara està Lidl, que compta amb una quota de mercat del 6,1% i ja se situa en el 'top 3' de cadenes de supermercats més sòlides a Espanya, desplaçant a Dia dins de la categoria de grans descomptes o 'hard discount'.

Major estancament econòmic, menor consum i preus més baixos

Encara que el sector va tancar el 2020 amb unes bones xifres, l'estancament notable de l'economia ha provocat que els espanyols tinguin més prudència quan van al supermercat a fer la compra.

«La contracció econòmica fa que moltes llars hagin de retallar els seus pressupostos i contenir despeses davant el dubte sobre els seus ingressos futurs. Els supermercats van aprendre de l'anterior crisi que els que millor van capejar la situació van ser aquells que es van percebre com a barats, però amb una certa imatge cuidada. Els supermercats que van guanyar molta quota de mercat llavors van ser Mercadona i Lidl. L'estratègia actual radica a mostrar una bona imatge, però també una contenció de preus», apunta García.

A causa d'aquesta situació de nerviosisme per tot el que pot estar per arribar, tant Lidl com Aldi han preferit abaixar els preus de manera salvatge, si bé altres cadenes com Mercadona es queden fora d'aquesta guerra comercial i continuen apostant per descomptes agressius però de manera puntual.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.