Entrada d'un establiment Primark

Primark contra les cordes: l'anunci que fa tremolar la cadena de roba

Els treballadors han llançat un comunicat que paralitzaria Primark

Si tens pensat visitar o anar-te'n de compres a un Primark, estàs de mala sort. Almenys, si ho planeges fer durant el dia d'avui, doncs probablement et trobis amb una multitud de gent bloquejant les entrades i manifestant-se.

Com ha compartit el sindicat Comissions Obreres (CCOO), s'espera que treballadors de totes les botigues Primark d'Espanya es concentrin davant de diferents d'aquestes per queixar-se de situació laboral i establir una negociació amb els directius.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Els treballadors de Primark es declaren en vaga

A través de diverses xarxes socials, les CCOO han compartit amb els seguidors que els treballadors de Primark es declaren en vaga. Per això, han creat fins a un hashtag especial: #ccoprimarksemueve. Com ells mateixos indiquen, un dels principals propòsits és exigir un tracte just per part de l'empresa.

En primer lloc, reivindiquen un increment salarial. La plantilla de la marca low cost estaria després de buscar un increment al nivell de l'IPC del 6% durant, almenys, dos anys. Tot i això, confirmen que també estarien interessats en un Conveni de 3 anys, si l'empresa dóna el seu braç a tòrcer.

A més, demanen que durant els diumenges s'augmenti el preu fixat, que tenen de 30 euros, i es redueixi encara més el límit a treballar. Amb relació a això, exigeixen descansos qualificats, ja que esperen que els 12 dissabtes + diumenges siguin discutits.

Finalment, exigeixen eliminar el primer torn de vacances, ja que la referència per a aquestes hauria de ser del 30 de juny i no al maig, com passa fins ara. També reclamen un sistema que els permeti augmentar les hores dels seus contractes de manera progressiva i gradual.

Quan comencen les vagues de la plantilla?

S'espera que els treballadors de Primark comencin amb la vaga entre les 12.00 i 13.00 hores. Respecte a la ubicació, els treballadors es mobilitzaran cap a diferents botigues com les de Barcelona, Madrid, València, Alacant, Tenerife... En total, es calcula que es mobilitzaran cap a 9 vaixells insígnia de Primark. Per tant, sespera que nombroses botigues de la companyia es veuen afectades en aquest sentit.

Com declaraven les CCOO, “en plena negociació del conveni de Primark i davant de la manca d'acords, el sindicat s'ha vist abocat a elevar el nivell de tensió en el conflicte, convocant una primera fase de mobilitzacions a tot el país per intentar donar un cop de timó a la deriva precaritzadora que l'empresa està adquirint”.

I és que els treballadors han assenyalat que són mereixedors de certes garanties laborals, ja que la cadena sense els seus treballadors no pot avançar, créixer o continuar sumant beneficis.

Una reunió fallida amb Primark, responsable d'aquesta vaga

Tot i que és cert que les desavinences porten produint-se des de fa temps, la darrera reunió entre el sindicat i Primark hauria estat clau per convocar aquesta vaga. Com es pot llegir al seu compte d'Instagram, les CCOO preveien convocar mobilitzacions en cas que el conveni no avancés a la reunió del 22 de febrer.

Un cop arribada la data de la trobada, el sindicat va confirmar que l'empresa no hauria respost com s'esperava. Segons les declaracions datades després de la reunió, Primark ha mostrat les seves tímides intencions de negociar, però una vegada més no s'ajusta a les necessitats de la plantilla.

Tot i les 5 propostes que la cadena low cost havia ofert als seus treballadors, aquests van considerar que no eren suficients i que els semblaven "una misèria". El lema que han pres per a aquesta vaga ha estat el de "salari o conflicte", ja que creuen que l'empresa ha demostrat no estar a l'alçada.