Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Roger Catà a la plantació d'alvocats del Morell.

Els primers alvocats 'DO Catalunya' neixen al Morell

Sota la marca Alvo.cat, un productor local ha iniciat un projecte per comercialitzar aquesta fruita i també per fer-ne oli

Roger Catà a la plantació d'alvocats del Morell.
Roger Catà a la plantació d'alvocats del Morell | Júlia Giribets

 

Uns 300 alvocaters creixen per donar els seus fruits en uns mesos. Tenen una molt bona adaptació al medi i un creixement espectacular. Per aquesta descripció sembla que estem parlant d’un cultiu en una zona tropical, però aquesta plantació és ben a prop de casa nostra, al Morell.

En aquesta localitat de la comarca del Tarragonès es troba la primera plantació d’alvocats de Catalunya, que tot just s’acaba de posar en marxa gràcies a l’empenta del jove agricultor Roger Catà. El seu, és un projecte a llarg termini, amb l’objectiu de conrear un producte de proximitat, amb marca pròpia i poder comercialitzar l’alvocat català.

En Roger explica que «la intenció és vendre la fruita però també fer-la servir per a fer oli d’alvocat», un producte que coneix a la perfecció, ja que en comercialitza des de fa un temps, però amb alvocats de fora, sota la marca Alvo.cat.

La plantació d’alvocats es troba als terrenys del molí d’oli Mas Montseny, al Morell. Són fàcils de reconèixer, ja que la mida dels arbres encara és molt tímida en comparació amb la resta de plantacions que hi ha a la zona. Però amb una mica de paciència «es faran grans com avellaners», diu l’agricultor.

Una plantació de zones subtropicals a la costa tarragonina

Els alvocats s’acostumen a plantar en zones subtropicals a molta alçada. «Hem agafat aquests alvocats i els hem plantat a més latitud, ja que aguanten condicions similars», explica.

Plantació d'Alvocats al Morell.
La plantació d'Alvocats de Mas Montseny al Morell | Júlia Giribets

En concret, al Morell s’està conreant la varietat anomenada Lamb hass, tot i això, la varietat que més es planta a tot el món és l’anomenada Hass i ambdues són molt similars. De moment, el resultat és molt optimista, «s’han adaptat molt bé al terreny», afirma en Roger.

Tot i això, aquest projecte no neix d’un dia per l’altre. Mesos abans,  l’agricultor ha estat fent proves amb una vintena d’alvocaters  per detectar possibles punts febles i «trobar el punt exacte». Per tal de garantir el creixement òptim dels arbres, cadascun d’ells disposa d’un sistema de control climàtic,  que regula la temperatura a través d’un sensor.

La collita, la primera quinzena de maig

L’ ‘alvocat català’ es collirà la primera quinzena de maig. En les altres zones productores de l’Estat, aquesta data varia.  «A les Canàries es cull al desembre i a Màlaga al gener», diu el Roger, fent referència a les principals zones on es fan alvocats, tot i que també se’n cullen a València i a Castelló.

Un alvocat.
Un alvocat de la plantació del Morell | Júlia Giribets

La idea és anar de mica en mica, és per això que aquest primer any, es preveu collir entre 200 i 300 kg, una xifra que es multiplicarà en el següent any, amb una previsió d’uns 5.000 kg.

L’aspecte d’aquesta varietat d’alvocats és «el típic amb pell rugosa, amb la part exterior verda que es torna negra quan madura».

L’oli d’alvocat, un producte innovador

A part de comercialitzar la fruita, el projecte d’en Roger té un doble vessant: fer oli d’alvocat. De fet, aquest producte ja funciona des de fa un temps a la seva empresa sota la marca Alvo.cat i ha rebut reconeixements gastronòmics, quedant  finalista en el Fòrum Gastronòmic de Catalunya com a millor producte innovador fa un any.

Oli d'alvocat.
Oli d'alvocat que ja comercialitza l'empresa del Roger Catà. | Cedida

L’oli d’alvocat ja existeix en altres indrets, com Califòrnia o Mèxic, «però té una qualitat molt baixa». La peculiaritat d’aquest és que «és el primer oli seguint el procés d’extracció de l’oli d’oliva premium». I és que, com diu en Roger, «al final, un alvocat és com una oliva gegant».

Ara toca esperar uns mesos per veure els primers resultats d’aquest projecte, que demostra que la joventut i la innovació són perfectament compatibles amb l’agricultura.