Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Capses de medicaments

Prohibeixen la venda d'aquests 3 medicaments en totes les farmàcies de Catalunya

Les autoritats sanitàries consideren que els medicaments són massa agressius

En unes setmanes, fins a 3 medicaments desapareixeran de les farmàcies del nostre país. L'organisme associat a Sanitat, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha confirmat el cessament de comercialització de diferents medicaments per un motiu molt preocupant.

En concret, la decisió de paralitzar la venda es deu al risc que comporta el seu consum. Les autoritats competents han decidit prescindir d'aquests fàrmacs, que deixaran d'estar disponibles a les farmàcies. Amb intenció que les restriccions es compleixin, ja han posat data per prohibir-ne la venda i el subministrament.

Els 3 medicaments que es deixaran de vendre a Catalunya

L'AEMPS ha confirmat la suspensió dels medicaments següents a tot Europa: 'Isohes', 'Volulyte' i 'Voluven'. Totes són solucions d'hidroxietil-midó (HEA) disponibles a Catalunya. La decisió respon davant de la recomanació del Comitè Europeu de Farmacovigilància (PRAC) d'aquest mateix any. Tot i això, ara ha estat ratificada per la Comissió Europea.

Imatge d'un passadís d'una farmàcia amb les prestatgeries plenes de productes i medicaments
Els medicaments en qüestió deixaran de comercialitzar-se el 15 de desembre | Getty Images

A partir del 15 de desembre, cap centre sanitari o farmàcia no en podrà disposar. En cas de fer-ho, l'organisme ha aclarit que totes les unitats hauran de ser retornades als laboratoris pertanyents. Tot i això, no és la primera vegada que aquests fàrmacs estan sota escrutini sanitari. Ja el 2013, les autoritats en van restringir l'ús, com a conseqüència dels efectes secundaris. Uns anys després, el 2018, l'ús d'aquests fàrmacs va ser delimitat entre hospitals i centres sanitaris validats i controlats.

Els organismes europeus també van aprofitar per llançar més advertiments sobre aquests medicaments. D'aquesta manera, es pretenia que els sanitaris no ho receptessin a persones amb patologies concretes. Així mateix, es va advocar per una motorització més gran del medicant, i va obligar els encarregats de la seva comercialització a realitzar estudis sobre el seu ús.

Per què és perillós aquest tipus de medicament?

Després d'haver estat analitzat el seu ús, les autoritats sanitàries van poder comprovar els riscos associats greus. Els estudis demostraven que els fàrmacs podien ser determinants a l'hora de desenvolupar danys renals o, fins i tot, la mort en alguns pacients.

Sobretot, el perill s'associava entre pacients que estiguessin molt malalts o que ja patissin algun tipus de problema renal. També incloïa aquells que haguessin patit sepsis o cremades. Pel que sembla, el seu ús només està recomanant en pacients amb hipovolèmia causada per una hemorràgia aguda. Tot i això, aclarien que aquest tipus de solucions no podrien ser subministrades per més de 24 hores.

Imatge d'una prestatgeria d'una farmàcia plena de medicaments
S'haurà de retornar tot l'estoc de farmàcies i hospitals | Getty Images

Per administrar-los de forma correcta, els sanitaris havien de respectar-ne les dosis màximes. A més, després d'haver estat medicats, els pacients havien de passar per un control renal d'almenys 90 dies. Així, es podia comprovar fins a quin punt aquests 3 fàrmacs els podien afectar.

Què és exactament l'hidroxietil-midó (HEA)?

Aquest tipus de medicament és un expansor plasmàtic col·loïdal. Utilitzat regularment per tractar hemorràgies, sol ser usat per tractar persones que hagin perdut grans quantitats de sang després de cirurgies o lesions. L'hidroxietil-midó és administrat quan els sanitaris observen que el tractament amb cristal·loides no és suficient en els pacients. D'aquesta manera, se'ls subministren aquests substituts de volum plasmàtic.

Tenint en compte els escassos beneficis i els estudis que avalen el perill associat, les autoritats sanitàries han pres aquesta decisió per als pacients europeus. A més, insten el personal sanitari a fer servir tractaments alternatius i disponibles.

L'incompliment de les mesures ha estat clau per retirar-lo

Tot i les restriccions establertes el 2018, el PRAC va considerar que els medicaments no s'estaven usant de manera segura, gràcies a un estudi realitzat. També s'hi va tenir constància d'alguns casos en què se seguia subministrant, malgrat ser pacients d'alt risc. I, sent el compliment de les mesures acordades una condició per al seu ús a Europa, les autoritats van deixar de considerar que els beneficis prevalien sobre els riscos.