Pastilles blanques

Prohibit barrejar l'ibuprofèn amb altres medicaments: avisen d'un gran perill

La combinació de fàrmacs pot suposar un risc molt greu per a la teva salut

Una pràctica molt comuna pel que fa a la ingesta de medicaments és prendre'n dos alhora. Això passa sovint amb alguns com l'ibuprofèn, pel fet que és un dels més coneguts.

També és una pràctica habitual quan es té una malaltia o qualsevol mena de patologia i la medicació es barreja amb un analgèsic puntual. Tot i això, segons l'opinió dels experts, pot suposar un greu perill.

La raó principal té a veure amb la barreja i com afecta els nostres òrgans. En barrejar l'ibuprofèn amb altres fàrmacs es poden ocasionar danys permanents als ronyons. Per això, és estrictament necessari extremar les precaucions.

El gran perill de barrejar l'ibuprofèn amb altres medicaments

La Universitat de Waterloo ha dut a terme una investigació els resultats de la qual cal conèixer. S'ha conclòs que les persones amb hipertensió arterial, que prenguin un inhibidor del sistema renina-angiotensina (RAS) i un diürètic, en cap cas no han de prendre alhora ibuprofèn.

Detall de tres tipus diferents de pastilles
Mai s'ha de barrejar l'ibuprofèn amb altres medicaments a la lleugera. | OCU
 

Per fer l'estudi, els experts van fer una simulació per ordinador d'algunes proves de drogues. L'objectiu era conèixer com actuen aquests tres medicaments, així com les possibles conseqüències per als ronyons.

Els assaigs s'han dut a terme per ordinador amb l'objectiu d'obtenir els resultats de manera molt més ràpida del que passa amb els assaigs clínics en humans. D'aquesta manera, els metges poden fer servir aquestes conclusions sense perdre temps. Sobretot a causa de la possible gravetat que aquest problema suposa per al cos.

Les persones amb hipertensió han de tenir molt de compte

Així mateix, la investigació també té en compte aquelles persones que prenen fàrmacs per la tensió i, en algun moment, necessitin un analgèsic com l'ibuprofèn.

Imatge d'un home gran.
Les persones amb hipertensió han d'anar amb compte. | Getty Images

 

L'explicació que no funcionin bé de forma conjunta rau en l'actuació de cadascun. Els diürètics, en aquest cas, aconsegueixen que l'organisme retingui menys quantitat d'aigua. Estar deshidratat serà un factor molt important en una lesió renal aguda.

D'altra banda, l'inhibidor de RAS i l'ibuprofèn acabaran de fer malbé el ronyó, de manera que el perill serà triple. Per això, els investigadors ofereixen una alternativa si es pren aquesta medicació per a la hipertensió i també cal prendre un analgèsic. La millor alternativa, en aquest cas, serà l'acetaminofèn.

No sempre és arriscat

Com passa amb els altres fàrmacs, no totes les persones han de patir els efectes adversos de barrejar l'ibuprofèn amb altres medicaments. Tot i això, els experts han estat clars.

Després de la investigació, han conclòs que el problema és prou greu per no arriscar-se. És a dir, cal extremar les precaucions perquè la decisió no l'acabi pagant el nostre organisme.

Efectes secundaris de l'ibuprofèn que has de conèixer

A més, tot i ser un dels medicaments més consumits, cal tenir en compte que l'ibuprofèn té diversos efectes secundaris. Entre ells, destaquen el restrenyiment, els gasos i la distensió abdominal, i també la diarrea. D'altra banda, també cal tenir en compte els marejos, l'augment de nerviosisme o un xiulet constant a les orelles.

Capses de medicaments
L'acetaminofèn és una bona alternativa a l'ibuprofèn. | Getty Images
 

Alguns menys comuns, com ara la falta d'alè, la urticària o la febre, entre d'altres, són menys habituals. En cas que apareguin, cal deixar de prendre el medicament i consultar amb un especialista.

Qualsevol fàrmac, encara que ens pugui semblar habitual, pot comportar riscos. Com veus, barrejar l'ibuprofèn amb altres medicaments pot tenir greus conseqüències per a la salut, sobretot pel ronyó. Extremar la precaució serà la clau per evitar-les.