Tots coneixem les pràctiques saludables que hem de dur a terme per mantenir les dents en bon estat: raspallar-nos dues vegades al dia i no menjar massa sucre. Tot i seguir a ulls clucs aquestes dues simples recomanacions, molts de nosaltres necessitem empastaments. La veritat és que si es vol prevenir la càries, es pot fer una mica més del que ja sabem. A continuació, li oferim uns consells que podrien servir-li d'ajuda.
1. Asseguri's d'estar raspallant-se bé
És important la manera en què es neteja les dents. El mecànic acte del raspallat elimina l'enganxosa placa dental, composta pels àcids dels bacteris i per restes d'aliments. Es forma de manera natural a la dentadura just després de menjar, però no produeix danys fins que no aconsegueix la seva maduresa, per la que poden arribar a passar fins a 12 hores (encara que no es coneix amb exactitud el termini de temps en el qual la placa comença a causar problemes).
Els bacteris consumeixen el sucre present a les dents, produint àcids que dissolen els minerals i provoquen microscòpics forats inapreciables. Si el procés continua i no es posa remei, aquests petits orificis es poden arribar a convertir en cavitats de grandària considerable.
Raspallar-se les dents durant dos minuts és una forma efectiva d'eliminar la placa, i hem de dur a terme aquesta acció a la nit i en qualsevol altre moment del dia. Aquesta simple tasca executada de manera freqüent impedeix que els bacteris es desenvolupin fins al punt de produir alts nivells d'àcid.
D'altra banda, els raspalls elèctrics poden ser més efectius que la rentada manual. Els capçals petits aconsegueixen àrees de difícil accés en la boca, i els raspalls amb truges de duresa intermèdia ajuden a netejar les genives i les dents sense ocasionar danys. En qualsevol cas, l'important és raspallar-se cada dia!
2. Utilitzi pasta de dents amb fluor i pastilles reveladores de la placa dental
Gran part del benefici del raspallat prové de la pasta de dents, el component clau de la qual és el fluorur o fluor, que ajuda a prevenir les càries. A més, restitueix els minerals perduts de les dents i les enforteix.
Per treure-li el màxim partit i evitar la formació de petits forats a la dentadura, faci servir pasta amb una concentració entre 1350 i 1500 ppm (parts per milió) de fluor, dada que pot consultar al dors del tub. Alguns dentífrics per a nens no són prou potents, per la qual cosa no garanteixen una efectivitat completa. Si vostè o el seu fill tenen un risc elevat de patir càries, és probable que el seu dentista li recepti pasta de dents amb una major concentració de fluor.
És complicat apreciar la placa a causa del seu color blanquinós, semblant al de les dents. Als supermercats i a les farmàcies pot trobar unes tauletes reveladores de placa que, després de mastegar-les, mostren àrees en les quals queden restes després d'un raspallat deficient.
3. Escupi en lloc d'esbandir-se
A la nit es produeix menys saliva, entre les funcions de la qual es troba protegir la dentadura. Per això, durant el son les dents es troben més exposades a l'atac dels àcids, raó per la qual té tanta importància eliminar les restes de menjar perquè la placa bacteriana no pugui donar-se un festí mentre dormim. No mengi ni begui res que no sigui aigua després de raspallar-se les dents a la nit per tal de permetre que el fluor faci el seu efecte.
Una vegada que s'hagi raspallat, no s'esbandeixi amb aigua o amb algun producte, ja que d'aquesta manera elimina el fluor. Sabem que és un hàbit del qual costa desprendre's, però pot reduir la càries fins a un 25%.
4. Eviti consumir sucre més de quatre vegades al dia
Els sucres intrínsecs es troben de manera natural en aliments com la fruita i, a diferència dels sucres afegits o lliures, és poc probable que produeixin càries. Aquests últims són agregats pels fabricants i acostumen a incloure mel, xarops i sucs de fruites.
Els sucres lliures són un blanc fàcil per als bacteris, que els consumeixen i metabolitzen per a crear àcids a partir d'ells. No obstant això, és complicat saber amb certesa quins són els sucres més perjudicials per a les dents. Per exemple, encara que menjar fruita en quantitats raonables és bo, els sucs contenen sucre alliberat per les cèl·lules vegetals, per la qual cosa beure massa suc pot produir càries.
L'Organització Mundial de la Salut i el Servei Nacional de Salut del Regne Unit recomanen restringir el consum de sucres lliures a menys del 5% de la ingesta calòrica diària, és a dir, al voltant de 30 grams (vuit culleradetes) en el cas d'adults i nens a partir d'11 anys.
Per fer-nos una idea, una llauna de Coca-Cola conté 35 grams de sucre. L'aplicació per a smartphone Change4Life resulta de gran ajuda per a dur a terme un seguiment del consum de sucre en la nostra dieta.
Encara que no tant com la quantitat, la freqüència amb la qual es menja sucre també importa. Sent un carbohidrat simple, els bacteris el digereixen de manera senzilla, al contrari del que passa amb els carbohidrats complexos o amb les proteïnes. Després de metabolitzar el sucre, els bacteris produeixen els àcids que causen la desmineralització de la dentadura.
Afortunadament, les dents es poden recuperar de les escomeses més primerenques dels bacteris gràcies al fluor del dentífric i a l’efecte remineralitzant de la saliva. És com si en una balança poséssim en un costat el sucre i en l'altre la pasta de dents i la neteja diària.
Per evitar un mal irreversible a les nostres dents, és recomanable ingerir com a màxim quatre productes amb sucre al dia. Faci un recompte de les vegades que consumeix sucre diàriament, incloent-hi galetes, tasses de te o cafè i snacks que contenen carbohidrats refinats, com les patates fregides. Una manera senzilla de disminuir el consum de sucre seria deixar d'afegir-lo a les begudes calentes i limitar el picoteig.
En resum: raspalli's dues vegades al dia amb dentífric amb fluor, escupi i eviti esbandir-se posteriorment, no mengi ni begui després de rentar-se les dents i no consumeixi sucre més de quatre vegades al dia. No pot ser més fàcil!
Aquesta notícia és una traducció de l’article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.