Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rètol de Mercadona al costat d'una imatge d'una persona fent servir un telèfon mòbil amb una icona d'advertència.

Si reps aquest missatge de Mercadona, posa't en alerta: l'estafa ha començat

Has comentat 'feliç aniversari' en una suposada publicació de Mercadona? Això és el que has de saber

Recentment, s'ha detectat una nova estafa en què s'utilitza la imatge de Mercadona, la cadena de supermercats de Juan Roig, per enganyar els usuaris.

Aquest frau promet regals i vals de compra als qui comentin "feliç aniversari" en una publicació, però en realitat es tracta d'una suplantació d'identitat. Mercadona ha confirmat que no està fent cap promoció d'aquest tipus, i la web a la qual redirigeix el missatge no és oficial.

Una dona amb expressió pensativa i un signe d'advertència vermell amb una mà usant un telèfon mòbil.
Ves amb compte si et trobes amb aquesta publicació suplantant Mercadona | Leung Cho Pan, Photodjo de Getty Images, mezuna de dzul kifli's Images

Com funciona l'estafa que afecta Mercadona?

Els estafadors publiquen un missatge a les xarxes socials, especialment a Facebook, que convida els usuaris a comentar "feliç aniversari" i compartir la publicació per rebre un regal o un val de compra de Mercadona abans del pròxim 20 de juliol.

Després de fer aquestes accions, els usuaris reben un enllaç per missatge directe que els porta a una pàgina web que aparenta ser de Mercadona.

A l'hora de seguir l'enllaç proporcionat, els usuaris són redirigits a una pàgina que sol·licita dades personals amb la promesa de premis. Tot i això, aquesta pàgina no té relació amb Mercadona i està dissenyada per robar informació sensible.

Primer plànol d'un carretó de la compra amb el logotip de Mercadona
Els estafadors han suplantat la identitat de Mercadona | Mercadona

Es tracta d'un tipus de frau conegut com a phishing que busca obtenir dades personals i financeres per fer-les servir de forma fraudulenta.

Com protegir-se d'aquestes estafes

Per evitar caure en aquests paranys, primer cal verificar la font. Comprova sempre que el missatge prové d'un compte oficial de Mercadona. Els comptes falsos es reconeixen perquè solen tenir pocs seguidors i publicacions recents.

No comparteixis dades personals ni facilitis informació personal o financera en pàgines sospitoses o que no siguin oficials. A més, has de desconfiar dels regals "fàcils". Si alguna cosa sembla massa bo per ser veritat, probablement ho és. Mercadona no realitza aquest tipus de promocions on regala vals o productes a canvi de comentaris.

Si tens dubtes sobre la veracitat d'una promoció, visita la pàgina web oficial de Mercadona o els seus perfils verificats a les xarxes socials.

muntatge mercadona i mans teclejant al mòbil dins un cercle vermell
Així és com pots identificar el frau que ha afectat Mercadona | Mercadona, Pexels: Greta Hoffman

Què fer si has caigut al parany

Si, per altra banda, ja has proporcionat informació en una pàgina fraudulenta, pots contactar amb el teu banc i informar sobre la situació, per així prendre mesures tan aviat com sigui possible per protegir els teus comptes bancaris.

Si has facilitat dades d'accés, canvia les contrasenyes de tots els teus comptes per evitar accessos no autoritzats. Després d'això, has de reportar l'estafa a la policia i a les plataformes on s'hagi publicat el missatge.

A partir d'aquí, segueix les recomanacions d'entitats com l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) per estar al dia sobre nous fraus i com protegir-te.