Imatge d'arxiu d'una dona rentant-se les mans amb gel desinfectant

Retiren del mercat 2 gels hidroalcohòlics fabricats a Espanya

Es tracta de dos productes de les marques 'Prady' i 'Verita'

L'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha alertat que dos gels hidroalcohòlics, que s'estaven fabricant i comercialitzant a Espanya, acaben de ser retirats del mercat en l'àmbit europeu.

Es tracta de dos gels de les marques 'Prady' i 'Verita' que no complien amb diversos requisits indispensables per a la seva comercialització, entre ells un mal etiquetatge i una baixa concentració d'alcohol, el que feia que aquests productes fossin defectuosos perquè no complien amb la seva funció.

Des de l'OCU han assenyalat que «només amb un percentatge d'alcohol superior al 60 per cent s'aconsegueix una desinfecció adequada», i aquests dos productes no arribaven a aquest llindar. A més, «la presència d'alcohols no va acompanyada dels corresponents pictogrames de perill i advertències a l'etiqueta del producte», un altre dels motius que marquen per a la seva retirada.

Expliquen que «els usuaris no disposen d'informació sobre la toxicitat i inflamabilitat del producte que, en presència d'una font d'ignició, podria provocar un incendi». El gel de la marca 'Prady' ha estat retirat perquè tenia un 56,6% d'etanol, segons el seu valor mesurat en pes, una quantitat insuficient que no arriba al 60%, és a dir, el mínim requerit. 

Llavors, el de la marca 'Verita Farma' es queda molt més lluny i amb prou feines arriba al 28,4%, segons han informat des d'OCU. En el cas de 'Veritas Farma', el producte es venia principalment per internet (Amazon, majorment) i en pots de 100 ml. En tots dos casos, els gels no compleixen amb la seva funció desinfectant i permeten que els virus i bacteris acabin arribant a l'usuari, augmentant el risc d'infecció perquè les persones creuen que estan protegides i poden relaxar, en certa manera, el seu comportament.

Muntatge de l'OCU amb els gels de Verita Farma i Prady retirats de l'mercat
Els gels hidroalcohòlics retirats són de les marques 'Veritas Farma' i 'Prady' | OCU

El gel hidroalcohòlic, una bona arma contra la Covid-19, però de doble tall

Fa tot just uns mesos hi havia molt poca gent que utilitzés el gel hidroalcohòlic i amb prou feines es podia trobar en farmàcies i botigues de productes especialitzats, però avui en dia és un producte gairebé indispensable en la bossa o la motxilla de tot el món i es troba en qualsevol establiment, fins i tot en aquells en què no es venen habitualment productes de neteja o per a la llar.

La pandèmia de la Covid-19 ha obligat a tothom a canviar algunes rutines, i l'ús del gel hidroalcohòlic s'ha convertit en una nova 'tradició' que cal complir cada vegada que s'entra en una botiga o en un bar, o quan es toca qualsevol superfície exterior que hagi pogut estar exposada a altres persones. I malgrat tot, alguns experts han alertat la població que cal tenir molta cura amb el gel perquè, encara que és una eina útil, pot convertir-se en una arma de doble tall si no s'usa correctament.

Uns dels principals consells de les autoritats sanitàries de tot el món per passar aquesta pandèmia ha estat la de portar mascareta i rentar-se les mans amb freqüència. Hi ha persones que les compleixen rigorosament, però també hi ha molta gent que ha trobat al gel una mena de substitut a rentar-se les mans, considerant que el gel els protegeix de la mateixa manera.

Alguns científics han alertat sobre aquest comportament i han assenyalat que rentar-se les mans no és incompatible amb l'ús de gel, a canvi, si es fa servir gel moltes vegades i no hi ha una rentada de mans freqüent, les mans poden quedar fins i tot enganxoses amb determinades marques. A més, es peca de confiança a l'hora de considerar que, com ens hem posat gel, estem fora de perill del virus.

El gel protegeix en gran part, però no és infal·lible, i encara que l'alcohol acostuma a matar els virus i bacteris, alguns podrien quedar encara vius en les nostres mans i l'aigua és la millor forma de treure-se'ls i de tornar a tenir unes mans netes i segures. Per aquesta raó, els experts recomanen seguir utilitzant el gel en situacions on no tenim una font d'aigua a l'abast, com quan estem al carrer o comprant en alguna botiga o supermercat, però també inciten a la ciutadania a rentar-se les mans quan puguin per complementar l'eficàcia del gel i estar el més segur possible davant el virus.