Una llauna de tonyina oberta

Retiren milers de llaunes de 2 conegudes marques de tonyina a Catalunya

AESAN adverteix d'una alerta nova: es tracta d'un compost perillós i és present a les llaunes de tonyina

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha fet pública una alerta alimentària nova. En aquest cas, el producte afectat, segons el comunicat compartit per les autoritats, són unes llaunes de tonyina conegudes. L'AESAN ha pres la decisió de retirar milers d'unitats dels punts de venda, després de rebre una alerta a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI).

Alerta alimentària a Espanya per unes conegudes llaunes de tonyina

Les autoritats sanitàries de La Rioja han detectat histamina en unes conserves de tonyina en oli de gira-sol de dues marques espanyoles: Montey i Didilo. Es tracta de llaunes de conserva d'1 kg i el lot afectat és L03922JC, amb data de caducitat del 8 de febrer del 2027.

Llauna de tonyina de la marca Montey
La primera marca de tonyina afectada per l'alerta és Montey | Catalunya Diari

Malgrat que es té constància que el producte d'origen espanyol ha estat distribuït a la comunitat autònoma de València, tampoc no es descarta que aquests lots hagin estat comprats en altres comunitats.

Ambdós fabricants han estat notificats i procediran a retirar els productes afectats del mercat. De moment, no s'ha notificat cap cas d'intoxicació.

A més, el comunicat indica: «Es recomana a les persones que tinguin al seu domicili els productes inclosos en aquesta alerta s'abstinguin de consumir-los i els tornin al punt de compra».

Una llauna de tonyina de la marca Didilo
Didilo és la segona marca de tonyina que ha fet saltar les alarmes | Catalunya Diari

 

El risc de la histamina

La histamina és una substància tòxica natural que se sol produir en el peix quan hi proliferen determinats bacteris. La presència d'aquesta substància indica que hi ha una contaminació bacteriana.

Això passa quan el peix pateix una pèrdua de frescor, quan la temperatura de conservació no és òptima o quan hi ha hagut errors en la higiene i manipulació.

Alguns tipus de peixos, com els blaus, la tonyina, les anxoves, els seitons o el verat són més susceptibles de presentar elevats nivells d'histamina.

Persona tallant tonyina
Una mala manipulació i higiene podria provocar el bacteri | Getty Images

És de vital importància extremar les precaucions davant del consum. Si s'ingereixen nivells elevats d'histamina, el nostre cos podria patir símptomes molt semblants als d'una reacció al·lèrgica.

Entre els més destacables, s'assenyalen les picors, la inflamació, el malestar i el maldecap. En casos més greus, la intoxicació de la histamina podria resultar molt perillosa.

Algunes claus per reduir la histamina al cos

La histamina compleix funcions bàsiques i no sempre és dolenta. Només en el cas que hi hagi un excés o intolerància ens podria repercutir en la nostra salut.

Si és el cas que el nostre cos acumulés un excés d'histamina, això ens suposaria molèsties digestives, cefalees i altres desequilibris. Per aquesta raó, a continuació t'explicarem alguns consells que, en cas d'excés, et podrien ajudar a eliminar-la del teu cos.

1. Evita els excessos

Alguns aliments com la rebosteria lleugera contenen més llevat, i per tant, més histamina. Les begudes alcohòliques, les verdures i les fruites enllaunades també són productes que has de vigilar, ja que estan fermentats amb soja.

2. Compte amb els precuinats

Els embotits com el salami o els peixos com el verat són aliments que sobrecarreguen el cos amb histamina. Un excés podria ser perjudicial.

Tres peixos sobre gel i llimona
Molts cops la histamina forma part dels processos al·lèrgics | Getty Images

 

3. Vigila les al·lèrgies

Si pateixes alguna al·lèrgia hauries d'estar atent. La histamina sol formar part de qualsevol procés al·lèrgic, de manera que pot augmentar el desequilibri entre alguns bacteris.

Les molèsties per excés d'histamina poden ser diverses. Quan apareixen immediatament després d'ingerir els aliments, podem sospitar.

Una altra opció és provar de prescindir de qualsevol font d'histamina durant un període de temps. Si observes que els símptomes desapareixen, serà molt probable que la causa sigui una intolerància. Davant de qualsevol dubte, el millor és acudir sempre al metge per fer descarts.