Imatge de diferents tipus de pasta.

Retiren una pasta del supermercat i demanen que la llencis si la tens a casa

El Ministeri de Consum diu que és perillós menjar aquest tipus de pasta, que ja es troba a algunes botigues i cases

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha llençat una alerta alimentària a través de les xarxes socials. L'AESAN ha retirat immediatament un tipus de pasta i demana que no es consumeixi a les cases.

Consum retira un tipus de pasta per la presència d'un al·lergen

No és la primera vegada que el Ministeri de Consum retira immediatament un producte per què té al·lèrgens no declarats. Cada producte ha d'informar de la composició exacta, així com de la presència de substàncies que poden provocar al·lèrgia entre els consumidors.

En aquest sentit, l'AESAN llançava una alerta per dir que una coneguda pasta que es ven als supermercats no ha complert la legislació. Es tracta d'una pasta estil noodles d'espinacs, on a l'etiquetatge dels quals no diu que té ou.

Imatge d'un plat d'espaguettis.
L'AESAN adverteix de la presència d'al·lergògens no declarats en una coneguda pasta. | PIXABAY

Les autoritats sanitàries dels Països Baixos van avisar sobre això a la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF) que informava l'AESAN, l'organisme que depèn de Consum.

Un test de control de la mateixa empresa alimentària detectava l'error i avisava immediatament a la resta de sistemes. «En compliment de la legislació i per no posar a disposició de la població aliments no segurs».

Concretament es tracta del producte Spinach Noodle de la marca Sau Tao. Segons diuen, aquest tipus de pasta s'ha comercialitzat majoritàriament a Catalunya, però es podria trobar en qualsevol altra autonomia.

Es recomana la retirada immediata del producte, així com evitar-ne el consum

Tots els mecanismes estan intentant saber si altres comunitats autònomes tenen aquest producte mal etiquetat. El Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) ja ha informat de la incidència a la resta de comunitats.

L'objectiu és saber si el producte ha arribat a algun establiment per retirar-lo immediatament. Així mateix, es recomana que les persones al·lèrgiques a l'ou evitin el consum d'aquests noodles procedents de Hong Kong.

Imatge d'una ouera amb tres ous a dintre
L'al·lèrgia a l'ou és la més comuna. | Canva

Cada vegada a Espanya són més les persones que tenen algun tipus d'al·lèrgia alimentària. Concretament, es calcula que ja hi ha prop de dos milions d'espanyols al·lèrgics a algun aliment.

Aquest tipus d'al·lèrgies poden tenir greus conseqüències al nostre organisme i múltiples reaccions. Per això és important que en l'etiquetatge dels productes s'especifiquin la presència d'al·lèrgens com l'ou, el marisc o els fruits secs.

L'al·lèrgia a l'ou és una de les més comunes al nostre país entre la població infantil. No obstant això, una gran majoria aconsegueix superar aquesta intolerància als 16 anys, fet que beneficia al nostre cos per les proteïnes que conté.

Les al·lèrgies se solen desenvolupar a la infància

Les al·lèrgies surten per diferents motius, un d'ells és per genètica. Un altre és la freqüència en què es consumeixen certs aliments. També, és important trobar el moment idoni per començar a menjar certs tipus d'aliments.

Per això, la infantesa és clau per saber si hi és present alguna al·lèrgia alimentària, ja que és quan es comencen a menjar tota mena d'aliments. Quan l'organisme entra en contacte amb algun al·lergen, aquest respon de manera immediata.

Imatge d'aliments.
Existeixen molts aliments que poden provocar al·lèrgies. | Getty Images

L'al·lèrgia es pot presentar de diferents maneres: ronxes a la pell, picors, tos o dificultat per respirar. Un problema que es podria agreujar si no es posa solució ràpidament. És per això que cal tenir compte a l'hora d'etiquetar els aliments per saber la presència d'al·lèrgens.