Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Capses de medicaments en una farmàcia

Retiren un perfum i un xampú dels supermercats per contenir substàncies prohibides

Les autoritats recomanen el cessament del seu ús per portar una substància tan perillosa

Molt de compte si tens alguns d'aquests productes a casa teva. Aquesta vegada, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada i cessament de comercialització de dos cosmètics de la marca Mayfer perfumer SL.

Segons les declaracions de Facua, es tractaria del conegut perfum Eau de toilette 'Abrazos' vaporitzador de 100 ml i del Xampú anticaspa de 400 ml. Tots dos articles estan disponibles en diverses superfícies, de manera que una gran majoria de persones en podria haver comprat un, o fins i tot tots dos.

El motiu per retirar aquests productes cosmètics

Com ha indicat Facua, la retirada d'aquests productes ha estat deguda a la detecció d'una substància no només perillosa, sinó també prohibida en aquests articles de cosmètica.

Parlem del butylphenyl methylpropional, també conegut com a Lilial. Popularment, se'l reconeix per pertànyer als alheids aromàtics i tenir una aroma floral, que pot ser molt similar al lliri o al ciclamen.

Encara que el seu nom no et resulti gaire conegut, el cert és que ja apareixia com a substància perillosa a l'Annex II del Reglament (CE) núm. 1223/2009 sobre productes cosmètics. On s'indicava, a més, que havia d'aparèixer en qualsevol llistat d'ingredients sempre que aparegui en un el 0,001 % en productes que no s'aclareixen o en un el 0,01 % en productes que s'aclareixen.

Fotomuntatge del perfum 'Abrazos de Mayfer'.
Els clients han de deixar de fer servir aquest perfum en cas de tenir-lo. | CatalunyaDiari
 

I és que, encara que no pugui semblar gaire perillós, es tracta d'una substància que ha estat declarada com a substància CMR. És a dir, substàncies que han estat classificades com a cancerígenes (C), mutagèniques (M) o tòxiques per a la reproducció (R).

Per això, el Comitè de Seguretat del Consumidor de la Comissió Europea (SCCS) ja li va dedicar un estudi alertant sobre el seu ús.

En aquest cas, la detecció ha estat possible gràcies al desenvolupament de la campanya nacional de control de mercat de cosmètics el 2022, que porta per nom 'Substàncies CMR a Productes Cosmètics'.

Així mateix, Facua ha assenyalat que la directora general d'Ordenació, Farmàcia i inspecció de la Conselleria de Sanitat del govern de Cantàbria ha estat qui ha decidit continuar amb la retirada d'aquests 2 productes de la marca Mayfer perfumer SL.

Com podem reconèixer la presència d'aquesta substància als nostres productes?

Tot i que és cert que la legislació ha estat clara sobre això, encara és possible trobar-se amb productes que contenen aquesta substància. La raó se sustenta que, com declarava l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), fa uns anys era «un dels al·lèrgens més populars».

Per això, es recomana consultar l'etiquetatge dels cosmètics a la recerca de la seva presència entre el llistat d'ingredients. I malgrat que el més comú sigui trobar-lo sota el nom de buthylphenyl methylpropional, també pot aparèixer com a p-BMHCA o 2-(4-terc-butilbencil) propionaldehyde.

Fotomuntatge del xampú anticaspa 'Gotas de Mayfer'.
El xampú assegura que posa fi a l'aparició de la caspa. | CatalunyaDiari
 

La retirada del mercat ja va entrar en vigor l'1 de març del 2022

Des de fa gairebé un any, tots els productes que contenen aquesta substància química, sigui quina sigui la seva quantitat, han de ser retirats i no es poden comercialitzar en cap concepte.

Així mateix, són els fabricants i els mateixos consumidors els encarregats de prendre les garanties necessàries per no fabricar o consumir aquests tipus de cosmètics. Per això, és recomanable anar consultant que tots els teus productes no el contenen.

Si tens algun cosmètic o producte que conté aquesta substància, el més segur és deixar-lo de fer servir. Sobretot, si estàs embarassada, tens la pell sensible o si es tracta d'un producte per a infants.

A més, és molt més perillós quan apareix en productes que no s'aclareixen i romanen a la pell durant hores que quan apareix en productes que sí que s'aclareixen, com sabons o xampús.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp