Fotomuntatge d'un guàrdia civil i un supermercat.

Retiren d'urgència un conegut complement alimentari a Catalunya: reaccions greus

Les càpsules, suposadament naturals, contenen una substància que pot resultar perillosa per a algunes persones

Alerta a Catalunya per un complement alimentari que no inclou a l'etiquetatge una substància que podria resultar perillosa. Aquestes conegudes càpsules prometen complementar una dieta normal amb nutrients i altres substàncies. Tot i això, les autoritats han detectat un fàrmac al seu interior amb un efecte molt diferent, que pot posar en risc la salut d'un gran col·lectiu.

Ha estat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que després de rebre l'avís de la patrulla del SEPRONA de Mijas (Màlaga), ha ordenat la retirada immediata d'aquest producte del mercat. Pel que sembla, aquest complement alimentari no incloïa en el seu etiquetatge una substància indicada per a la funció erèctil.

Retiren un complement alimentari per contenir una substància no declarada

Concretament es tracta de les càpsules de la marca KUH NEKT, on s'ha detectat rastre d'una substància anomenada tadalafil. Aquest és un fàrmac inhibidor que és present en alguns medicaments indicats per corregir la disfunció erèctil.

El risc que pot arribar a suposar no indicar aquesta substància en el contingut de les càpsules ha obligat les autoritats a prohibir-ne la comercialització i a retirar del mercat tots els exemplars.

Càpsules d'Oli de peix
Les càpsules portaven un component que les qualificava com a fàrmac, el tadalafil | Getty Images

Després de les anàlisis al laboratori dutes a terme per l'Agència, s'ha pogut confirmar la presència de la substància activa tadalafil en aquestes càpsules. A més, la quantitat d'aquesta en el contingut és la suficient per alterar la funció fisiològica, per la qual cosa ha de ser considerat com a medicament i no com a complement alimentari.

Les càpsules s'han distribuït de manera il·legal per tot Catalunya

A més, el mateix organisme, dependent del Ministeri de Sanitat, ha assegurat que l'empresa responsable no ha estat objecte d'avaluació i autorització prèvia a la comercialització, per això la seva presència al mercat ha estat considerada com a il·legal.

A les instruccions d'«ús suggerit» que apareixen a la part posterior del lot podem llegir que cal prendre una càpsula al dia. Si tenim en compte el que hem explicat anteriorment, això significaria consumir cada dia un fàrmac per a la funció erèctil. Un elevat risc per a la salut i que les autoritats sanitàries no recomanen en cap cas.

L'empresa insisteix a l'origen natural de les càpsules

Si bé la marca ven aquestes càpsules com a producte natural i d'origen vegetal, les anàlisis també han revelat el contrari. La presència sense indicar de tadalafil, l'origen del qual és sintètic, a més de comportar un risc per a algunes persones, suposa un engany al consumidor sobre la seva veritable composició.

Precisament, moltes persones recorren a aquest tipus de productes, suposadament naturals, com a alternativa als medicaments. Tot i això, moltes podrien ser susceptibles de patir reaccions adverses pel consum d'aquests inhibidors, cosa que ha obligat les autoritats a prendre mesures cautelars.

Què provoca aquesta substància intrusa?

El tadalafil és una substància inhibidora de l'osfodiesterasa 5 (PDE-5) i el seu ús està indicat per restaurar, corregir o modificar la funció erèctil. Malgrat el seu ús comú, els inhibidors de la PDE-5 poden resultar veritablement perillosos per a persones amb una certa condició mèdica.

Foto del 'complement alimentari' enganyós de Kuh Nekt
Les pastilles eren etiquetades com a «complement alimentari» | ESPAÑA Diario Tips

Concretament, aquest fàrmac està contraindicat en pacients amb infart agut de miocardi, angina inestable, angina d'esforç, insuficiència cardíaca, arrítmies incontrolades, hipotensió i hipertensió; segons informa El Correo. Tampoc se'n recomana el consum en persones amb un historial d'ictus isquèmic, insuficiència hepàtica greu, neuropatia òptica isquèmica anterior no artrítica o amb trastorns hereditaris degeneratius de la retina.

Infart, taquicàrdia o ictus

Per si no n'hi hagués prou, el tadalafil, igual que altres inhibidors d'aquest tipus, poden provocar greus reaccions adverses sobre la salut si interaccionen amb altres medicaments. Especialment, els indicats per a problemes cardiovasculars, podent provocar infarts aguts de miocardi, arrítmies, taquicàrdies, accidents cerebrovasculars i, fins i tot, mort sobtada cardíaca.