Imatge d'una peixateria.

El peix que és molt popular a Catalunya, però que alguns països han decidit prohibir

És tot un clàssic a casa nostra i en fem un consum molt habitual

És quelcom més que habitual, una praxi del dia a dia. Baixar a la peixateria és, per a molts, una rutina setmanal. El consum de peix fresc és tot un clàssic a casa nostra i ens ho facilita l'excel·lent posició geogràfica de la qual gaudim. 

Sí, som uns privilegiats i gaudim de peix fresc a diari. Però compte, perquè un d'aquests peixos ha estat prohibit en alguns països. Es tracta d'un producte que segur que tens a la nevera o l'has consumit fa poc. Tot un clàssic dels diumenges, de Nadal i d'altres festivitats. Parlem del salmó

Oh, sorpresa: el salmó, prohibit en molts països 

Es tracta d'un aliment versàtil i saludable. Molts nutricionistes, de fet, no dubten en incloure'l com una de les bases en moltes dietes. D'alt contingut en Omega 3, el salmó s'ha guanyat darrerament l'etiqueta de ser un peix de categoria. 

A més a més, expliquen del salmó que ens aporta vitamines com el zinc o el ferro, és una gran font de proteïnes i ajuda a prevenir algunes malalties com les cardiovasculars. Parlem, per tant, d'un peix que —a priori— ho té tot: és un superaliment. 

Imatge de diferents aliments que contenen Omega-3
El to taronja del salmó demostra que és de piscifactoria. Austràlia i Nova Zelanda el prohibeixen. | Getty Images

Això sí, tot i que a casa nostra compta amb una enorme reputació, hi ha altres territoris en prohibeixen el seu consum o el seu comerç. Parlem d'Austràlia o Nova Zelanda, països que han prohibit el salmó criat en piscifactoria

Segons la política d'aquests països, la piscicultura és una de les grans culpables de la contaminació i comporta riscos per a la salut. Raó per la qual han decidit tirar pel dret i prohibir el consum de salmó que vingui de piscifactoria. Per tant, l'únic salmó que es permet comprar és el salvatge. Que és més bo, sí; però també és molt més car. 

El salmó de piscifactoria 

És molt fàcil de distingir-lo. De color originalment grisenc, els salmons de piscifactoria han de ser tenyits artificialment, per la qual cosa tenen un color més ataronjat i fort. 

El salmó salvatge, per contra, és molt més vermell. . Això és perquè conté astaxantina, una substància que és producte de la seva alimentació amb crustacis. 

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp 

A Austràlia o Nova Zelanda consideren que l'impacte medioambiental de les piscifactories és molt pejoratiu pel planeta i, per això, han pres la determinació d'aturar el consum de salmó artificialitzat. A Catalunya —i sembla que va per llarg— en seguirem consumint, ja que la legislació vigent és molt laxa en aquest sentit.