Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto de l'exterior d'un establiment de Lidl.

Salten les alarmes pel pollastre que ven Lidl: el descobriment que preocupa molt

Després d'analitzar els productes que contenen aquest ingredient, la cadena no ha sortit ben parada

Les grans cadenes s'exposen perquè els seus productes siguin analitzats. D'una banda, hi ha els clients que fan comparatives entre els uns i els altres. Però, també hi ha creadors de continguts a xarxes que són especialistes en determinats temes i decideixen oferir la seva opinió als seus seguidors.

En aquest grup, hi ha els nutricionistes i dietistes. Ara que tant es busca tenir una vida saludable, els seus canals tenen una gran repercussió i els seus consells són seguits per un gran nombre de persones. Per això mateix, analitzen els valors nutricionals i els ingredients dels productes que es venen a les cadenes de supermercats més conegudes d'aquest país.

Però, de vegades, els estudis van més enllà. Es fan estudis personalitzats d'un producte concret i no sempre els resultats són els que agradaria a la cadena afectada.

En aquest cas, li ha tocat a Lidl i la veritat és que la cadena alemanya no ha sortit gaire ben parada. Més aviat, hauria d'anar amb compte amb el producte que té ara mateix a la venda.

El pollastre alemany de Lidl no passa l'examen

Aquesta setmana s'ha fet conèixer en un estudi que l'ONG Equalia ha encarregat a la Fundació Albert Schweitzer per conèixer la qualitat dels productes fets amb pollastre al país alemany. El període escollit han estat els mesos de gener i febrer del 2023.

Imatge d'un pollastre al forn
El pollastre alemany de Lidl no ha passat l'examen | PIXABAY

En total, han estat 51 els productes els que s'han adquirit per analitzar-los. Perquè no hi hagi cap tipus d'alteració que pugui destruir la veracitat de l'estudi, han estat previnguts.

L'ONG ha explicat que els productes han estat adquirits pel personal del laboratori que ha respectat estrictament la cadena de refrigeració i els ha examinat tan aviat com els ha comprat.

En concret, l'estudi ha revelat que el 71% de les mostres que s'han analitzat estaven contaminades amb bacteris resistents als antibiòtics. Això suposa un risc per a totes les persones que ingereixen aquesta mena de productes, ja que posa en risc la seva salut.

A l'informe s'especifica de manera detallada el tipus de bacteris que s'han trobat als productes amb pollastre. A totes les mostres, es troba l'enzim ESBL que provoca que els bacteris resisteixin els antibiòtics comuns. Pel que fa als bacteris, un 75% tenien Escherichia coli; un 25% Enterococcus; un 18% Campylobacter; i una mostra Salmonella.

 

Un problema que també passa a Espanya

El problema que hi ha amb els productes amb carn de pollastre no es queda únicament als supermercats Lidl d'Alemanya. També a Espanya tenim aquest problema i l'origen està en la manera de criar els pollastres. Concretament, en l'ús excessiu d'antibiòtics a la cria d'aquests animals. Per això, es propaguen bacteris perillosos que són resistents als antibiòtics.

La solució que ofereix l'ONG Equalia per solucionar aquest problema és, evidentment, reduir l'ús d'antibiòtics en el bestiar. D'aquesta manera, es millora el benestar animal que es contempla al Compromís Europeu del Pollastre. Aquesta iniciativa recull diferents mesures que han estat elaborades per un equip científic de la Reial Societat per a la Prevenció de la Crueltat contra els Animals.

Més enllà de posar fi a l'ús dels antibiòtics, també inclou altres recomanacions. Entre elles hi ha començar a criar races de pollastres amb un creixement més lent. Un altre aspecte que es contempla és ampliar l'espai que té cada au per viure. Aquest lloc també milloraria gràcies a una il·luminació i qualitat de l'aire millor. Per acabar, hi hauria un atordiment controlat per part dels criadors.