Imatge d'una persona tallant pernil amb un ganivet.

Salten les alarmes per un vici molt estès a Catalunya: 4 possibles càncers

Un vici molt estès a Espanya podria estar relacionat amb alguns tipus de càncer

Si alguna cosa caracteritza Espanya i els seus habitants són els costums únics que ens caracteritzen. I no cal anar-se'n gaire lluny per comprovar-ho, a qualsevol bar, terrassa o restaurant es repeteixen les mateixes escenes. La rutina i les tasques ens carreguen d'estrès, i res no ens agrada més que aprofitar el cap de setmana per donar-nos els nostres merescuts 'capritxos'.

No obstant això, els experts adverteixen que alguns dels costums més espanyols són força perjudicials. No només això, autèntics vicis com el tabac, l'alcohol i, fins i tot, la carn vermella resulten tremendament perjudicials. Literalment, estem jugant amb foc sense adonar-nos-en, i les conseqüències poden ser fatals...

Espanya, país de mals costums

«D'alguna cosa ens hem de morir!». És una de les frases més contestades quan li advertim a algú que manté uns hàbits poc saludables.

Però si donem una ullada al nostre estil de vida, ens adonarem que molts dels hàbits nocius que tenim estan relacionats amb la nostra salut. Sense anar més lluny, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) així ho avala.

A Espanya, cada any es diagnostiquen milers de persones que pateixen càncer. I molts estan relacionats directament amb alguns dels nostres costums més arrelats.

Imatge d'un pernil.
El pernil, per molt bo que estigui, no deixa de ser una carn vermella. | Getty Images
 

Quins aliments i productes són més perjudicials?

Un exemple força complet ens pot treure de dubtes; un tros de carn, una copa de vi i una cigarreta. Segur que et sona aquesta combinació, oi?

Més enllà del mal costum que tenim d'abusar de la carn vermella, el pitjor de tot és la manera que tenim d'acompanyar-les. Parlem de dos productes que també presenten desavantatges molt grans per a la nostra salut: l'alcohol i el tabac. Qui no coneix algú que s'ha menjat un tros de carn vermella, acompanyada d'una copa de vi, i després s'ha fumat una cigarreta?

Encara que es tracti d'una escena molt habitual del nostre país, no és gens sana. A continuació, veurem perquè abusar d'aquesta tradició pot tenir conseqüències molt greus per a la nostra salut...

1. Carn vermella

Es tracta d'una carn que cada cop està més al punt de mira dels professionals de la salut. El motiu és perquè el seu consum està relacionat amb algunes malalties cardíaques i amb diferents tipus de càncer. Així, recomanen que no s'abusi del seu consum.

Primer pla d'un tros de carn vermella
Els experts demanen que no s'abusi de la carn vermella. | Getty Images
 

A Espanya, un dels càncers que més es diagnostiquen tant en homes com en dones és el de còlon. Segons les dades de la Federació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), cada any apareixen 43.581 nous casos.

Diversos estudis han constatat que el risc de patir aquest càncer està vinculat al consum de carn vermella i processada. A més, la incidència de la seva aparició cada vegada és més present en gent més jove, una cosa molt preocupant.

2. Alcohol

El consum excessiu d'alcohol pot causar malalties cròniques, així com altres problemes que poden repercutir directament als nostres òrgans. Així, les probabilitats de patir un càncer de fetge, còlon o recte augmenten considerablement.

Imatge d'una persona servint una copa de vi d'una ampolla
La tradicional copa de vi s'ha de prendre amb moderació. | Getty Images
 

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) calcula que durant aquest any s'han diagnosticat un total de 6.604 càncers de fetge. A més, el consum d'alcohol també està associat a l'aparició d'altres càncers, com ara els de cap i de coll.

3. Tabac

L'hàbit de fumar és totalment nociu. Quan ho fem estem danyant el nostre cos i els nostres òrgans, i per tant, empitjora la nostra salut general. També hi ha molts càncers que estan associats directament amb aquest hàbit.

Imatge de diverses cigarretes en un cendrer.
No és cap secret que el tabac és molt perjudicial per la salut. | Getty Images
 

Si hi ha alguna evidència que fumar és dolent, aquesta és el càncer de pulmó. Tot i que és un dels càncers més associats a aquesta pràctica, el cert és que no és l'únic. La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) també assenyala que els càncers d'esòfag i bufeta urinària són conseqüència directa del tabac.

Com pots observar, les nostres pràctiques i el nostre estil de vida ens poden induir a coses molt negatives. Queda sota la nostra responsabilitat tenir cura del nostre organisme i mantenir una alimentació saludable.