Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una farmacèutica agafant un medicament

Sanitat ordena la retirada de les farmàcies d'un conegut medicament per la tiroide

Detecten una sèrie de defectes que obliguen a prendre aquesta mesura

Un conegut fàrmac contra la tiroide serà retirat de les farmàcies amb immediatesa. Aquests establiments ja han rebut l'avís per part del Ministeri de Sanitat. En concret, es tracta d'una ordre de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

El medicament en qüestió és el Solsint, fabricat per Ibsa. Aquest organisme justifica la seva supressió després d'apreciar en una sèrie de lots «un resultat fora d'especificacions al contingut del principi actiu levotiroxina».

Aquesta solució es fa servir per als tractaments d'hipotiroïdisme. Té la funció de reemplaçar la deficiència d'hormona tiroidal quan la glàndula tiroide sigui poc activa.

El principi actiu del Solsint és l'hormona tiroidal levotiroxina sòdica, que s'aconsegueix de manera sintètica. La seva estructura i rendiment són molt similars a l'hormona tiroidal que es produeix de forma natural.

Quins són els lots afectats?

A causa d'aquest defecte, es veuran en l'obligació de retirar del mercat els lots que van en els formats de 25 a 175 micrograms. Entre ells hi ha els de 25, 50, 100, 125, 137 i 175 micrograms. La data de caducitat és el 31 de desembre del 2023 o el 31 de gener de l'any vinent.

Capses de medicaments en una farmàcia
El Ministeri de Sanitat va demanar la retirada del Solsint. | Getty Images
 

Des de l'organisme dependent del Ministeri de Sanitat aclareixen que aquest problema al medicament no implica cap conseqüència per als consumidors. «No suposa un risc greu o vital per al pacient», tranquil·litzen.

Expliquen que han començat amb la «retirada del mercat de totes les unitats distribuïdes dels lots afectats». A més, procediran a dur a terme «la devolució al laboratori per les vies habituals».

Alerten sobre un altre medicament contra el colesterol

Aquest medicament contra la tiroide no és l'únic que s'ha vist obligat a ser retirat de les farmàcies. En els últims dies, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) també retirava una altra solució. En aquest cas es tractava de Rosuvastatina Cinfa 20 mg comprimits coberts amb pel·lícula EFG.

Aquest tipus de medicació s'està receptant gairebé en un 12% dels pacients que presenten uns alts nivells de colesterol. Els lots afectats són el BT2109 i el BT2286, que estan fabricats pel laboratori Cinfa. Per a més dades, caduquen el 21 de gener del 2025.

El motiu que els ha dut a adoptar aquesta decisió són la detecció d'un «resultat fora d'especificacions en una impuresa». Com sol ser habitual, respectant els protocols de farmacovigilància, des d'aquest organisme van ordenar la retirada de totes les unitats distribuïdes.

Imatge d'unes pastilles a la seva capsa
Hi ha un altre fàrmac contra el colesterol que també es va retirar de les farmàcies. | GETTY IMAGES
 

El més habitual és que també es posi en coneixement de les autoritats sanitàries de les diferents comunitats. Així tenen la certesa que s'apartaran dels canals de venda aquests articles defectuosos.

Aquest fàrmac compta amb un defecte de risc mitjà

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris classifica els defectes dels fàrmacs en tres categories. El risc més elevat és la primera opció, mentre que la classe tres s'associa amb un risc més baix. Aquest medicament receptat per tractar el colesterol es troba en una fase intermèdia, de nivell 2, per la qual cosa el risc és mitjà.

Advertiment de les autoritats europees

Les autoritats sanitàries europees també han volgut alertar sobre els esprais nasals amb indicacions viricides. Es presentaven com a solucions per prevenir la Covid-19. Destaquen que aquest tipus de productes no presenten les dades clíniques necessàries per avalar la seva eficàcia davant d'aquest virus.

Això ha obligat la Unió Europea a emetre una nota adreçada als fabricants i diferents organismes. Recorden els aspectes que han de complir aquests aerosols abans que es comercialitzin com a articles sanitaris.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!