Dona fent un cor amb les mans

Els 4 signes clars que indiquen que et falta vitamina D i com aconseguir-la

La vitamina D és una de les substàncies essencials per al funcionament correcte de l'organisme

La vitamina D és una de les substàncies més importants per a la salut dels éssers humans. El principal problema és que, a diferència d'altres vitamines, aquesta no es troba amb tanta facilitat en els aliments. El cos té altres formes d'assimilar-la, però moltes vegades patim un clar dèficit de vitamina D que ens hauria de preocupar.

Quan es produeix una manca clara de vitamina D, l'organisme té formes d'advertir d'aquest problema. Si no se saben interpretar els senyals, es corre el risc de patir malalties que poden resultar letals. A continuació, et revelem quins són els símptomes reals de la manca de vitamina D.

Els principals símptomes de la manca de vitamina D

1. Cansament crònic

Quan el cos humà experimenta una manca de vitamina D, un fet molt habitual a l'hivern, envia senyals per avisar del problema. Un dels símptomes més comuns és una sensació constant de cansament. Moltes vegades, la sensació de fatiga no correspon a una manca de descans ni tampoc a una exercitació exagerada del cos.

Dona amb mal de cap.
El cansament profund és un símptoma de la manca de vitamina D | Getty Images

Darrere d'aquesta sensació de cansament s'amaga una manca clara d'aquesta substància. Ara bé, el dèficit de vitamina D també tenen altres conseqüències, molt més greus.

2. Depressió i ansietat

Quan es produeix una manca de vitamina D, l'organisme comença a experimentar una sensació de tristesa i de desànim crònics. Això acaba desembocant, si es perllonga en el temps, a l'aparició de la depressió i fins i tot d'una sensació d'ansietat constant. En aquelles persones que ja s'enfronten problemes d'aquest tipus, la situació empitjora notablement.

3. Problemes amb la densitat òssia

Metge agafant una radiografia
Els ossos necessiten vitamina D per assimilar el calci | Getty Images

La vitamina D és essencial per mantenir uns nivells de salut òptims als nostres ossos. Quan es produeix una manca d'aquesta substància, els ossos tenen molts més problemes per assimilar el calci, amb la qual cosa empitjora la densitat òssia. Aquesta situació preocupa especialment en el cas de les persones grans, que ja de per si tenen ossos més febles.

A la llarga, una mala densitat òssia pot desembocar en fractures i lesions, algunes de gravetat. En el cas dels adults, la manca de vitamina D també pot implicar l'aparició d'osteomalàcia. Aquesta malaltia es manifesta mitjançant una debilitat dels ossos i dels músculs, a més de dolors als ossos.

4. Raquitisme en nens

La manca de vitamina D també pot tenir conseqüències en el cas dels nens. L'etapa de creixement és molt important, i la manca d'aquesta substància podria comportar raquitisme, un trastorn molt greu. Es manifesta a través d'un debilitament dels ossos, que finalment acaben doblegant-se.

Com i on aconseguir vitamina D?

Una de les principals funcions de la vitamina D és la regulació dels nivells de calci i fosfat a l'organisme. En cas de presentar alguns dels símptomes esmentats a dalt, cal actuar ràpidament. T'expliquem com aconseguir aquesta substància:

Sortir a prendre el sol

Està més que comprovat que un dels mètodes més efectius d'assimilar la vitamina D és a través de la llum solar. Això fa que a l'estiu sigui molt menys probable patir un dèficit d'aquesta substància. El que sí que hem de tenir clar és que resulta importantíssim fer servir la protecció solar adequada, per prevenir el càncer de pell.

Dona mirant el sol
La llum directa del sol ajuda a assimilar la vitamina D | Getty Images

Ara bé, a l'hivern les hores de Sol de què disposem són menors, fet que sol ser un problema sobretot als països nòrdics. És per això que hem de buscar altres maneres d'aconseguir vitamina D.

Els aliments que hauries de menjar

Afortunadament, hi ha aliments que contenen certa quantitat de vitamina D, i que ens ajudaran a assimilar el calci i reforçar els nostres ossos. Una de les millors opcions és el peix blau, que inclou seitons, anxoves i tonyina a més de sardines, verat, anguila o salmó.

Taula amb diversos aliments sans
Alguns aliments tenen vitamina D | Getty Images

 

També pots optar per menjar més rovells d'ou, o fins i tot per incloure a la teva dieta l'oli de fetge de bacallà. Finalment, les carns vermelles, la llet enfortida i el formatge també contenen vitamina D que us ajudarà a mantenir els nivells adequats d'aquesta substància . Això sí, no hauries d'abusar del consum d'alguns d'aquests aliments, ja que també acostumen a contenir molts greixos saturats.

Els suplements, una alternativa a tenir en compte

En cas de tenir uns nivells de vitamina D molt baixos, també hi ha l'opció de prendre suplements d'aquesta substància. Ara bé, el consum d'aquest tipus de fàrmacs sempre s'hauria de fer amb una recomanació d'un professional mèdic.

Bol amb càpsules grogues
No cal abusar dels suplements de vitamina D | Getty Images

 

Tampoc no es recomana consumir aquest tipus de suplements de forma habitual, ja que podem obtenir l'efecte contrari. La vitamina D ens ajuda a assimilar el calci als ossos, i un excés d'aquesta substància pot provocar que s'acumuli massa calci.