Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Foto del braç d'un nen amb una via

Fes cas als símptomes primerencs de la leucèmia, el càncer més detectats en joves

Aquest càncer, més comú a la població infantil, presenta certs símptomes que podrien confondre's

Cap ésser humà no està exempt d'emmalaltir-se ni de patir determinades patologies i càncers. Tot i això, la leucèmia és una malaltia molt més propensa d'aparèixer durant la infància i l'adolescència.

De la mateixa manera que pot passar amb un altre tipus de malalties, els investigadors encara no han aconseguit desxifrar quin és l'origen d'aquest càncer. Tot i això, a Espanya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos de leucèmia.

La leucèmia, un càncer amb gran presència entre els més joves

La gran majoria de casos de leucèmia es donen a la població més jove. Si mirem enrere podrem recordar un clar exemple que va commocionar tothom, i va ser el cas del jove malagueny Pablo Ráez.

Tot i el desconeixement que hi ha quant al seu origen, actualment sí que és possible saber com cursa aquesta malaltia i quins símptomes pot presentar. Gràcies a això, cada cop són més els casos que s'estan detectant de manera precoç.

La leucèmia comença a aparèixer quan els glòbuls blancs que habiten a la nostra sang es converteixen en cèl·lules malignes. A més, avui dia se sap que també hi ha quatre subtipus de leucèmia diferents. Entre ells trobem la leucèmia aguda limfoblàstica (LA), la leucèmia aguda mieloblàstica (LAM), la leucèmia limfocítica crònica (LLC) i la leucèmia mieloide crònica (LMC).

Foto d'una infermera posant una via al braç d'un paicent
La leucèmia apareix quan els glòbuls blancs es transformen en cèl·lules malignes | GETTY IMAGES

Els primers símptomes a aparèixer

No obstant això, independentment del tipus que sigui, hi ha alguns senyals que podrien fer-nos sospitar que alguna cosa no va bé. Quan aquestes cèl·lules malignes es comencen a infiltrar a la medul·la òssia, és possible que comencin a aparèixer els primers símptomes.

El primer i més habitual a aparèixer sol ser el dolor articular. La presència d'aquestes cèl·lules a la medul·la òssia pot comportar dolor i malestar als ossos, cosa que podria intensificar-se amb el pas del temps i comportar dificultats en certes accions, com caminar o córrer. També és possible que apareguin petites taques a la pell, normalment de color rosat. Encara que aquest símptoma no és tan habitual com el primer, això és degut a la descendència del nivell de plaquetes en sang.

D'altra banda, hi ha dos símptomes més que també podrien indicar la presència d'aquesta malaltia, i són la febre i el cansament. Tot i això, també són els més difícils de discernir, ja que moltes vegades donen lloc a confusió. Tant la febre com el cansament són símptomes compatibles amb altres tipus de malalties, fins i tot amb els típics virus i refredats d'hivern. Per fer un diagnòstic diferencial i descartar possibles malalties, és important vigilar com cursen aquests símptomes.

El més normal és que desapareguin en qüestió d'una o dues setmanes. Si, per contra, observem que s'estenen més enllà d'aquest temps, cal consultar-ho amb el metge.

I com es manifesta en els adults?

Si bé és cert que aquest tipus de càncer preval més a la població infantil i juvenil, cap persona adulta està exempta també de patir-lo. Encara que es doni en xifres més baixes, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala la detecció d'un gran nombre de casos en població adulta.

D'altra banda, els investigadors apunten que en el cas dels adults el tipus de leucèmia més habitual és la leucèmia aguda mielògena. Aquest tipus de leucèmia sol afectar persones que es troben a la franja d'entre els 60 i 75 anys.

Foto d'un pacient amb una via al braç
En cas de dubte, el més recomanable és consultar un especialista | GETTY IMAGES

Evidentment, el tractament que s'hi apliqui variarà d'un pacient a un altre, però de manera general, l'opció més estesa i utilitzada per lluitar contra aquest càncer és la quimioteràpia intensiva. En casos més greus o que presenten un índex de risc més gran, l'alternativa que s'utilitza és el trasplantament de medul·la òssia. Per fer aquesta operació cal comptar amb un donant compatible.

En qualsevol cas, continua sent necessari destinar més recursos per a la recerca. Gràcies a nous tractaments experimentals, com la immunoteràpia, és possible obrir una nova finestra d'esperança per aconseguir la cura.