Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà en un vidre mullat.

Els 8 símptomes reals que avisen que podries patir un trastorn esquizofrènic

Aquest trastorn pot estar vinculat a altres

A escala mundial, el trastorn d'esquizofrènia afecta aproximadament 24 milions de persones. Tot i que no és tan comú com altres trastorns mentals, 1 de cada 300 persones el patirà. Tanmateix, l'impacte que suposa en la vida dels qui ho pateixen (com també en familiars i amics propers de la persona) pot ser molt difícil de gestionar.

Què és el trastorn esquizoafectiu i com pot afectar una persona

El trastorn esquizoafectiu és un trastorn de salut mental que es caracteritza per una combinació de símptomes. Aquests símptomes, alhora, estan presents en un altre tipus de trastorns mentals.

D'una banda, trobem símptomes propis de l'esquizofrènia, com ara al·lucinacions o deliris. Després estarien els símptomes del trastorn de l'estat d'ànim, com ara la depressió o la mania.

Foto d'una noia repetida tres vegades.
La característica principal de l'esquizofrènia paranoide és la presència d'al·lucinacions. | Getty Images
 

Moltes persones ho poden confondre, però l'esquizofrènia i el trastorn esquizoafectiu no són el mateix. L'origen, els símptomes, el pronòstic o la durada són diferents.

Així doncs, endinsant-nos més en el trastorn esquizoafectiu, podem dir que afecta pràcticament totes les esferes de la vida d'una persona, com la laboral, familiar o social. Per un correcte diagnòstic cal una exploració física, així com diverses proves, exàmens i avaluacions psiquiàtriques.

A causa de la seva combinació pel que fa a la seva simptomatologia, el trastorn esquizoafectiu es pot dividir alhora en dos tipus: bipolar i depressiu. En el primer cas, la persona experimentaria una combinació d'estats d'ànim maníacs depressius, mentre que en el segon cas la depressió estaria molt més present.

De la mateixa manera que passa amb altres malalties, l'origen i les causes encara continuen sent incertes, i la comunitat científica continua investigant. No obstant això, el que sí que se sap és que hi ha determinats factors de risc que podrien fer augmentar les probabilitats de patir aquest trastorn.

Un d'ells són els antecedents familiars: és a dir, si a la família ja hi ha hagut alguna persona amb aquest tipus de trastorn. Encara que, per altra banda, els esdeveniments estressants també poden desencadenar aquests símptomes.

Els símptomes associats al trastorn esquizofrènic

En qualsevol cas, i encara que la simptomatologia pot ser completament diferent d'una persona a una altra, a continuació veurem els símptomes més habituals i característics d'aquesta malaltia.

1. Al·lucinacions

Un dels trets més característics i propis d'aquest tipus de trastorn són les al·lucinacions. Aquestes no són reals, només són percepcions sensorials que només experimenta la persona: escoltar veus, veure ombres, etc.

2. Deliris

De la mateixa manera que passa amb les al·lucinacions, els deliris també són un dels símptomes més freqüents en aquests casos. Aquest estat mental pot causar confusió i desorientació a la persona.

3. Depressió

Un estat sobtat de depressió també seria un símptoma que no hauríem de passar per alt. Sovint, sensacions de buit, tristesa o culpabilitat extrema poden acompanyar aquest trastorn.

4. Canvi de conducta

Aquest tipus de canvi englobaria una conducta molt poc pròpia o estranya de la persona: vestir-se de manera peculiar, tenir divagacions estranyes o canvis en alguns patrons de la parla, per exemple.

Foto d'una noia amb tres caps.
Els canvis de conducta freqüents són un símptoma. | Getty Images
 

5. Canvi en el llenguatge

Com esmentàvem al punt anterior, el llenguatge ens pot donar una pista. Per exemple, una persona amb trastorn esquizoafectiu sol tenir una parla poc fluida, desordenada i incoherent.

6. Període maníac

Observar algunes alteracions, com ara un augment d'energia excessiu, eufòria desmesurada, conductes imprudents i fins i tot temeràries, també són molt pròpies en aquest tipus de trastorns.

7. Descuit personal

La manca de neteja personal sol ser un altre dels símptomes més evidents. Un exemple són els comportaments com no banyar-se, no vestir-se o no tenir cura de la imatge personal.

Foto d'una dona a la dutxa
Oblidar-se de la neteja personal és una altra característica. | Getty Images
 

8. Deteriorament en les relacions

Finalment, un dels símptomes més evidents potser (fins i tot al principi del trastorn) és el deteriorament en determinades esferes socials, com ara no anar a la feina, no sortir de casa o no quedar amb amics.

En qualsevol cas, si una persona pateix un trastorn esquizoafectiu, és de vital importància que es posi en mans de professionals i rebi tractament. La medicació, amb la psicoteràpia, solen donar bons resultats.