Foto d'una persona mirant un tiquet de la compra

Sorpresa pel que l'OCU ha trobat en 5 coneguts supermercats d'Espanya

L'OCU ha confirmat una cosa que diversos consumidors sospitaven

Fa només uns dies, el govern espanyol anunciava una mesura que, en un principi, semblava que seria beneficiosa per a tota la població. Amb la intenció de millorar l'economia familiar dels ciutadans, es va apostar per una baixada d'IVA en els productes de primera necessitat.

Alguns productes van passar del 4% d'IVA al 0% i d'altres, del 10% al 5%. Anunciada al desembre, la mesura no ha entrat en vigor fins a l'1 de gener i ja fa uns dies que està en funcionament.

I tot i que, generalment, la rebaixa de l'IVA s'ha aplicat sense problemes, la veritat és que l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha descobert un fet sorprenent de 5 supermercats molt coneguts de l'Estat.

L'OCU ha analitzat l'abast de la nova mesura

Després de l'anunci del govern espanyol, l'OCU ha volgut demostrar si realment es notava la rebaixa de l'IVA. Per això, l'organització ha dut a terme un sondeig sobre 5 grans supermercats en línia: Alcampo, Carrefour, Dia, El Corte Inglés i Mercadona.

En aquest sondeig, s'ha tingut en compte el preu marcat dels productes el 29 de desembre, abans que la mesura entrés en vigor, i el del 2 de gener, un dia després de l'inici. Així mateix, han esperat 11 dies més per tornar a comparar resultats i extreure'n una conclusió amb les dades recollides.

Foto d'un carro de la compra.
Han tingut en compte els preus de tres moments diferents. | Getty Images
 

Per delimitar-ne l'anàlisi, s'han centrat en 23 productes. Tots ells pertanyents a les categories que el govern de Pedro Sánchez va incloure a la rebaixa de l'IVA. Per això, a l'informe predominen productes com el pa, ous, llet...

I transcorregut el temps necessari, han pogut demostrar que la majoria dels supermercats sí que compleixen amb la rebaixa de l'IVA. No obstant això, hi ha excepcions en alguns dels supermercats analitzats.

Les restriccions amb la rebaixa de l'IVA

Segons l'OCU, el 2 de gener ja es van poder comprovar certes rareses en els preus actualitzats. L'anàlisi de 112 preus va demostrar que 90 sí que havien estat reduïts correctament, però en 15 la baixa de l'IVA es va aplicar de forma errònia o, directament, ni es va reduir.

El més sorprenent, però, és que en 7 dels casos els supermercats van apujar encara més els preus que ja tenien fixats prèviament. D'aquesta manera, es va demostrar que el 20% dels productes no van ser actualitzats correctament.

Imatge d'una persona amb una bossa plena de fruita en un supermercat.
No tots els supermercats han complert amb la rebaixa de l'IVA. | GETTY IMAGES
 

Pel que fa a l'11 de gener, les excepcions han anat disminuint. Mentre que el 2 de gener s'havien detectat 22 excepcions, el dia 11 només en van ser 14. En aquest sentit, 9 d'elles pertanyien a casos d'IVA mal aplicat i 5 a pujades de preu. Tot i que encara és una xifra alta, el percentatge demostra que les excepcions se situaven en un 12% dels productes.

I pel que fa als productes amb què s'han comès més errors, l'OCU assenyala clarament els productes frescos, pa, llegums i ous. Sembla que els menys problemàtics són l'arròs o la llet. Precisament, en aquests últims no s'ha detectat cap error amb els canvis de preu.

Tot i això, l'organització també ha volgut destacar que sembla que la majoria de supermercats sí que estan complint amb les rebaixes exigides, tot i que encara queden alguns casos per corregir.

Quins van ser els supermercats amb més 'errors' segons l'OCU?

El rànquing establert pels percentatges més grans d'errors col·loquen en primera posició Alcampo i El Corte Inglés. Tot i que les anàlisis del dia 2 de gener també assenyalaven Carrefour, l'OCU ha confirmat que per al dia 11 ja havien actualitzat la majoria dels seus preus degudament.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp