Camp de Xufes

El superaliment espanyol que combat el càncer i protegeix el cor sense adonar-te'n

El seu consum està molt estès a Espanya, però els seus beneficis continuen sent força desconeguts

A Espanya han anat guanyant cada cop més terreny els coneguts superaliments. Es tracta de productes amb moltíssims més beneficis nutricionals que els aliments habituals, que els experts recomanen incloure a la nostra dieta. Pot ser que alguns siguin molt utilitzats en la nostra gastronomia, com l'all o la llimona, però molts altres no solen ser molt comuns: te matxa, llavors de xía, etc.

Això ens pot portar a pensar, erròniament, que per beneficiar-nos de les seves propietats haurem de gastar una gran quantitat de diners. O, el que és pitjor, adaptar-nos a sabors i textures a què no estem gens habituats. Això porta molta gent a ignorar els consells dels nutricionistes, i no fer-los cas respecte aquests aliments.

No obstant això, hi ha un superaliment que està guanyant popularitat , i podríem considerar-lo tan espanyol com el pernil.

El superaliment espanyol ric en potassi i que combat el càncer

Hi ha productes que tant nosaltres com qualsevol estranger que hagi visitat Espanya associem amb el nostre país. Els xurros o l'orxata ja són productes estrella de la nostra gastronomia. De fet, aquesta última ha guanyat popularitat molt més enllà de les nostres fronteres, i el consum ja no es limita a l'època estival.

L'orxata és una beguda que s'extreu de la xufa (Cyperus Esculentus ), un tubercle el consum del qual es remunta a milers d'anys enrere. I és precisament la xufa el superaliment espanyol que conté una gran quantitat de potassi, fibra i moltíssims beneficis per a l'organisme. La xufa suma cada any més i més adeptes, i el seu consum fa molt que va deixar de limitar-se a la refrescant orxata.

Grans de xufa
La xufa és un superaliment conegut des de l'antiguitat | Getty Images

 

La xufa a la Prehistòria i a l'Antic Egipte

La xufa va ser una de les primeres plantes cultivades a la Prehistòria, i va formar part de la dieta de molts homínids. A restes arqueològiques de l'Antic Egipte, concretament a la zona d'Assuan, s'han trobat fòssils d'arrels d'aquest tubercle datats del 16.000 aC

És més, en tombes de fa més de 3.000 anys, cosa que correspon al període arcaic de la civilització egípcia, s'han trobat troballes molt reveladores. Xufes bullides per preparar cervesa, rostides i fins i tot endolcides amb mel; és clar que als egipcis els encantaven.

Cullera amb xufa
El consum de xufa ja no es limita a la popular orxata | Getty Images

L'ús de la xufa no es limitava a la gastronomia, sinó que també tenia un ús medicinal, servint tant per via oral com en forma d'ungüent  És clar que els antics egipcis coneixien molt bé els beneficis d'aquesta planta i com beneficiar-se'n.

Els beneficis de la xufa, el superaliment espanyol

Els experts coincideixen que la xufa contenen beneficis de tota mena, i recentment se n'han descobert un que destaca per sobre de tots. Es tracta de l'estimulació de la producció d'hormones sexuals, gràcies a l'aportació de niacina.

Aquesta última és una vitamina que també ajuda a eliminar de l'organisme substàncies químiques tòxiques. La niacina també està directament relacionada amb la secreció d'hormones que indueixen a la reducció de l'estrès i la millora de la vida íntima.

Naturalment, segons explica el nutricionista José Gallardo per a El Español, el seu efecte no és comparable al d'un afrodisíac. "Al final són els nutrients, siguin de la xufa o dels plàtans", matisa l'expert. De tota manera, diversos estudis han relacionat la xufa amb la preservació del pes testicular, l'augment de la testosterona i la producció d'esperma.

Dos gots d'orxata
La xufa té propietats anticancerígenes | Getty Images

A més, la xufa conté molts altres beneficis nutricionals. A més d'una quantitat acceptable de calories, és molt rica fibra, proteïnes, ferro, fòsfor i potassi. De fet, en aquest últim element la xufa resulta molt més beneficiosa que un plàtan , ja que conté més quantitat.

Millora el trànsit intestinal i és anticancerigen

El tubercle també és una gran font d'antioxidants , que protegeixen el cos contra l'envelliment, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer. Gràcies al seu alt contingut en fibra, resulta ideal per prevenir el restrenyiment i millorar el trànsit intestinal.

I la flora intestinal agrairà especialment l'aportació de midó resistent de les xufes, un tipus de fibra molt bona. Les xufes també ajuden a descompondre altres aliments a l'intestí, prevenen la diarrea i alleugen els gasos.

Bol de xufa
No cal abusar del consum de xufa | Getty Images

 

Finalment, per si tot això no fos suficient, la xufa també resulta molt efectiva en el cas dels diabètics. El seu consum està relacionat amb la reducció dels nivells de sucre a la sang i amb més sensibilitat a la insulina, gràcies a la presència d'argínia, un aminoàcid. De totes maneres, no cal abusar del seu consum, ja que les xufes també contenen antinutrients, cosa que dificulta l'absorció a l'intestí.