Home amb una capsa amb hortalisses.

El superaliment que menjaven els nostres avis torna a estar de moda: xocolata sana

Antigament es considerava 'la xocolata dels pobres'

És evident que la indústria alimentària ha evolucionat moltíssim aquestes últimes dècades. Totes les generacions han estat testimoni dels canvis esmentats i les comoditats que tenim actualment, almenys els nostres avantpassats, que no van poder tenir-les.

El proveïment d'aliments no sempre ha estat disponible per a la població, i si no, que ho diguin als nostres avis a l'època de la postguerra. No obstant això, el que sí que tenien ells llavors era un aliment que, increïblement, anys després encara no ha passat de moda. Ho veiem tot seguit!

El beneficiós aliment que encara consumim anys després

És evident que al llarg de la història moltes persones han passat èpoques de gran penúria. Adaptar-se a les circumstàncies de vegades pot resultar difícil, i quan parlem de passar gana, la cosa es pot complicar encara més. Tot i això, la capacitat de resiliència que té l'ésser humà és enorme i infinita. Per això, no ens ha d'estranyar que al llarg de determinats períodes històrics, la gent se les apanyés de qualsevol manera per sobreviure-hi.

De fet, va ser tan gran la desesperació aleshores que molts van buscar alternatives per pal·liar aquestes necessitats. Pel que sembla, en van trobar una: les garrofes. Aquest aliment va venir a bon punt en aquells temps, però el millor de tot és que, avui dia, també.

Imatge d'una parella de gent gran mirant-se l'un a l'altre
Durant la postguerra, no hi havia proveïment d'aliments. | Getty Images

El millor exemple d'això últim el podem trobar ni més ni menys que als robatoris. Només l'any passat, la Guàrdia Civil va arribar a confiscar fins a 150 tones de garrofes sostretes a Espanya. Per això, ens preguntem: Què té d'especial aquest aliment?

Doncs bé, encara que antany fos considerada com 'la xocolata dels pobres' o un cultiu 'de segona', el que és clar és que avui dia es tracta d'un aliment molt cobejat. Alguns xefs com ara Elena Arzak o el català Jordi Roca compten amb aquest a les seves elaboracions.

Per a la gent que no ho sàpiga, les garrofes són uns llegums que provenen del garrofer, una planta també coneguda com a ceratonia siliqua i que té moltes propietats. A més, una cosa que cal destacar és que Espanya n'és el principal productor mundial.

Aquesta planta resisteix condicions veritablement extremes, com ara la calor, la humitat, les sequeres i els sòls àrids. La beina és de color verd quan està immadura, però es transforma en marró fosc quan madura. Ara bé, el millor de tot són les seves propietats… I les veurem a continuació!

Imatge d'un recipient amb moltes garrofes a dins
La garrofa és un llegum molt beneficiós per a la salut. | Getty Images

Raons per consumir aquest superaliment

Una dada realment curiosa i que molta gent desconeix és que la farina que podem obtenir de les llavors pot ser un gran substitut del cacau. És la millor alternativa que podem trobar, ja que conté molt menys greix. A més, amb aquesta mateixa farina també és possible elaborar pastissos i gelats i, fins i tot, fabricar productes cosmètics i farmacèutics. Com pots observar, les seves propietats poden resultar molt versàtils.

A l'àmbit nutricional, consumir garrofa fresca també pot ser molt beneficiós per al nostre organisme. De fet, una de les propietats que en podem destacar és el seu efecte laxant, que, a diferència de la farina, aquesta seria astringent.

Aquest aliment també és ideal si volem obtenir fibres, vitamines i minerals. Concretament, la garrofa és rica en vitamines A, B1, B2, B3 i D, i també en magnesi, fòsfor, zinc, potassi i calci. També és rica en sucres, però abans d'alarmar-te, has de saber que és apta per a persones diabètiques. L'índex glucèmic que presenta és tan baix que qualsevol persona la podria consumir. A més a més, és ideal per contenir el colesterol i millorar la digestió.

Com has pogut observar, aquest superaliment no ha passat de moda malgrat els anys. Tot i que presenta molts beneficis i propietats, també has de tenir present que no fa miracles. En qualsevol cas, continua sent una opció positiva per a la nostra salut.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!