Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona gran menjant una amanida i un cercle amb diversos aliments sobre una superfície

El superaliment amb propietats tranquil·litzants que és perfecte per als sopars

Descobreix les propietats calmants d'aquest conegut aliment

El fet de descansar, mentalment o físicament, no és un luxe que tothom es pugui permetre. I és que, sigui per la raó que sigui, de vegades és difícil trobar aquesta pau que tant anhelem.

Per sort, hi ha una sèrie d'aliments, catalogats com a superaliments, amb un gran nombre de beneficis. En aquest cas, una de les seves múltiples propietats és tenir el poder de tranquil·litzar-nos.

Quin superaliment conté propietats tranquil·litzants?

Si tens problemes per dormir, o desitges descansar millor, és normal que estiguis interessat a saber més sobre quin aliment pot ser ideal per incloure al nostre sopar. I la veritat és que cada vegada és més fàcil de trobar als prestatges dels supermercats.

En aquest cas parlem de la civada. La civada és un producte d'origen antic, utilitzat per a receptes dolces o salades i particularment apreciat per les propietats nutritives i beneficioses.

Muntatge d'una noia menjant amb els ulls tancats i una rodona amb civada
La civada és un aliment ideal per dormir bé | Getty Images Signature, Termont51

Des d'un punt de vista nutritiu, és ric en sals minerals, proteïnes i hidrats de carboni. I també conté una interessant quantitat de fibra.

Així que, si optes pels flocs de civada, la veritat és que contenen quantitats molt baixes d'aigua i sucres i tenen un índex glucèmic baix. Tampoc els falten sals minerals, especialment potassi, fòsfor, zinc i ferro, i vitamines, especialment vitamines del grup B.

Per què la civada és ideal per dormir millor?

Principalment perquè ajuda a equilibrar el bon funcionament del sistema nerviós, gràcies a la seva riquesa no sols en minerals, sinó en vitamines del grup B, que són fonamentals per al sistema nerviós.

També conté avenina, un component que actua de manera natural contra el nerviosisme i l'ansietat. Per això, és una opció perfecta contra l'ansietat, l'estrès i l'insomni, a causa de les seves qualitats sedants i tranquil·litzants. Per això és ideal al sopar, per dormir bé.

Muntatge d'un metge i rodona amb civada
La civada conté avenina, un component natural que actua de manera natural contra el nerviosisme i l'ansietat | Getty Images, Lermont51

Això sí, encara que és molt fàcil d'elaborar (per exemple, en forma de 'porridge' o farinetes), has de tenir en compte que no és aconsellable menjar molta quantitat.

Per què? Molt senzill: a causa del seu alt contingut en fibra, menjar molta civada ens podria produir molts gasos, aconseguint-se el contrari al que desitgem (que és dormir millor).

Per què hem de sopar lleuger per dormir bé?

Generalment, després del sopar, no realitzem cap mena d'activitat física, per la qual cosa cal evitar els àpats massa rics en calories. De fet, durant la nit, el nostre cos s'encarrega de regenerar el nostre organisme. Però si està ocupat amb la digestió, no ho pot fer bé.

Conseqüències? Envelliment prematur de les cèl·lules. Així que és millor escollir un menjar lleuger compost de carbohidrats, vegetals i aliments que siguin de fàcil digestió.

Però hi ha un petit extra: Menjar lleuger ajuda a prevenir l'augment de pes! Així que reserva els menjars més pesats per dinar. No obstant això, investigadors brasilers van demostrar fa un temps que un sopar amb molts aliments grassos condueix a un somni molt més inquiet.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de MERCADONA al teu WhatsApp!

La importància de descansar prou

Si menjar és un acte vital, també ho és dormir. De fet, el somni permet que el nostre cos es recuperi tant mentalment com físicament. A més a més, el nostre sistema immunitari aprofita el nostre temps de son per recarregar-se.

Alhora, és important dormir perquè la manca de son regular pot tenir conseqüències per a la salut. Sí, ja que poden sorgir problemes seriosos, incloent-hi les malalties del cor.

Per tant, dormir permet descansar el teu cos i per tant el teu sistema cardiovascular. I és que, si no dormim bé, se sap que el nostre sistema cardiovascular pot estar molt estressat.

Muntatge amb una imatge de fons d´una noia dormint en un llit i en primer pla una foto d´un rellotge
La relació entre la dieta i el somni és més estreta del que creus | baseimage, Drawcee

La malaltia cardíaca (atac cardíac, pressió arterial alta o accident cerebrovascular) és més probable que passi en persones que no dormen amb prou regularitat. També se sap que dormir malament podria augmentar el risc de desenvolupar diabetis, excés de pes i obesitat.

És més, el somni permet que les cèl·lules greixoses segreguin una hormona que atura la sensació de gana. Per això dormir malament pot exercir un efecte contrari, estimulant la gana. Així, l'augment de pes pot estar directament relacionat amb la manca de son.

I no només això: també hi ha altres conseqüències serioses de la falta de son sobre la salut. Per exemple, el metabolisme dels carbohidrats s'altera i, per tant, promou l'aparició de diabetis (o en reforça la condició si ja existeix).

Però, com indiquen els experts, no hi ha dubte que cal menjar bé per dormir millor. I això implica escollir molt bé els aliments per sopar.