Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un supermercat amb un carretó de la compra, amb una altra imatge d'un logo de carrefour desenfocat i una imatge d'una mà amb bitllets d'euro

Aquest és el supermercat que ha apujat més els preus a Espanya, segons l'OCU

L'organització ha elaborat un informe que il·lustra l'encariment de molts aliments bàsics

Els preus a nivell general han pujat de manera substancial en els darrers anys. Amb l'escalada del conflicte entre Ucraïna i Rússia, el nivell de vida es va encarir i encara se'n noten les conseqüències. Un dels casos paradigmàtics d'aquesta situació és el del combustible que, tot i que el Gobierno va imposar mesures puntuals, continua estant pels núvols.

Aquesta tendència també s'ha traslladat als supermercats. I és que el preu de la cistella de la compra ha pujat considerablement en els darrers 3 anys. Segons l'últim informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), els productes de supermercat costen un 38% més que el desembre del 2020.

Quins productes se n'han encarit més?

L'OCU ha assenyalat els productes que han tingut més increment de preus. L'oli d'oliva suau (225%) és el cas més extrem, però també hi ha el sucre blanc (91%), el suc de taronja (81%), els ous (67%) o l'arròs (66%). Les pastanagues (65%), el iogurt natural (58%), les rodanxes de salmó (56%), els macarrons (55%), la barra de gelat (55%) i la llet sencera (53%) completen la llista .

Productes que més han encarit el seu preu a Espanya des del 2020

ProductePujada en %
Oli d'oliva suau225%
Sucre blanc91%
Suc de taronja81%
Ous67%
Arròs66%
Pastanagues65%
Iogurt natural58%
Rodanxes de salmó56%
Macarrons55%
Barra de gelat55%
Llet sencera53%

Els consumidors no només pateixen les conseqüències d'aquesta situació amb els preus. L'OCU indica que els productors també se'n veuen afectats, encara que ells són els que comencen aquest procés. Tot i això, no significa que guanyin més diners, ja que els fertilitzants i els combustibles estan més cars.

Carrefour encapçala la llista, el supermercat que més ha apujat preus

Carrefour és la cadena de supermercats que ha apujat més els preus. Concretament, un 45% respecte al 2020. El segueixen Alcampo (43%), Mercadona (38%), El Corte Inglés (37%), Eroski (34%), Condis (33%) i Dia (32%)

Supermercats que més han encarit els preus des del 2020

SupermercatPujada en %
Carrefour45%
Alcampo43%
Mercadona38%
El Corte Inglés37%
Eroski34%
Condis33%
Dia32%

L'OCU va observar els preus de 122 productes per fer-ne l'estudi. Per revertir aquesta situació, l'organització demana rebaixar l'IVA i que s'estengui a la carn i el peix. També sol·liciten un augment del xec de 200 euros per a famílies amb ingressos inferiors a 27.000 euros.

Tot i això, el Govern va decidir no prorrogar l'ajuda, ja que no va complir amb les expectatives generades. A més, l'OCU exigeix una vigilància més gran del compliment de la Llei de la Cadena Alimentària, i que els distribuïdors continguin els seus marges de comercialització.

En tot cas, l'encariment dels productes de supermercat afecta principalment la població. Les famílies en situació de vulnerabilitat tenen més problemes per adquirir els aliments necessaris, i cal prendre mesures urgents amb els preus.