Un tortell de Reis

Els 3 supermercats denunciats per frau a Espanya pel seu Tortell de Reis

FACUA considera que estan cometent frau en la venda de tortell de Reis

Falten poques hores perquè el dia de Reis torni a omplir d'il·lusió i màgia els carrers de tot el país. Melcior, Gaspar i Baltasar ens faran una petita visita i portaran regals, sobretot als més petits de la casa.

No obstant això, els més llaminers desitgen que arribi l'anhelat dia només per poder gaudir un any més del famós tortell de Reis. Aquest brioix elaborat amb massa dolça en forma de toroide, adornat amb fruita confitada i farcit normalment de nata, xocolata o crema. Sens dubte, és una de les postres més delicioses i populars del món.

Durant el 6 de gener, són pocs els domicilis que no delecten el seu paladar amb aquest menjar. Algunes famílies ho adquireixen en pastisseries, encara que la majoria prefereixen comprar-lo al supermercat, probablement per una qüestió econòmica.

Un tortell de Reis
El tortell de Reis dels supermercats farcits de nata poden tenir altres ingredients que no sabem | iStock

El que és barat, surt car

Totes les persones que decideixen que el supermercat és el millor lloc per seleccionar el seu tortell de Reis, podrien estar totalment equivocats. I és que el secretari general de FACUA-Consumidors en Acció, Rubén Sánchez, ha presentat denúncies contra fabricants i cadenes alimentàries amb relació a aquestes postres.

Fa uns dies, el Ministeri de Consum ja va alertar els ciutadans que els tortells que semblen farcits de nata ens podrien enganyar. Segons la institució és «una pràctica molt comuna» que la nata de farciment se substitueixi «per un mix de greixos vegetals».

Per això mateix, FACUA ha presentat les respectives querelles davant del Ministeri i diverses autoritats autonòmiques de protecció al consumidor.

Els supermercats ens estan prenent els cabells

L'organització no governamental ha presentat denúncies contra tres cadenes de supermercats: Aldi, Lidl i Dia . Segons ells, l'acusació «no és perquè hagin comès irregularitats a l'etiquetatge, el frau es troba a la cartelleria amb què presenten aquests tortells per presentar-los als consumidors».

Els establiments afirmen als seus cartells de venda que les seves postres són de nata, quan a l'etiqueta es pot contemplar que aquesta informació és errònia.

Aquest fet «implica una publicitat enganyosa si no estan farcits de nata o de nata amb greixos vegetals», va afegir el seu secretari, Rubén Sánchez, a la roda de premsa de FACUA. Segons l'organització, es tracta d'un «truc» on l'etiqueta i la denominació del tortell de Reis no es veu alterada. Tot i això, els seus cartells confirmen el frau.

Un tortell de Reis
FACUA ha presentat un total de cinc denúncies per frau en els tortells de Reis | EP

Els fabricants tampoc es lliuren

A més dels tres supermercats, FACUA ha denunciat dos fabricants de les cobejades postres. Així mateix, Aserceli, amb seu a Madrid, i Zampabollos, ubicat a Huelva, han patit les acusacions d'aquesta entitat.

El seu secretari afirma que el fabricant madrileny, que comercialitza els seus productes a Carrefour, El Corte Inglés i Hipercor, indica a la caixa que el tortell de Reis farcit de nata. No obstant això, l'etiqueta revela que el producte conté nata barrejada amb un preparat de greixos de palma i palmiste.

D'altra banda, Zampabollos ofereix a través de la cadena andalusa MAS un tortell ultracongelat del mateix farcit. No obstant això, porta els mateixos condiments que Aserceli.