Des del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) atorguen diferents ajudes a les persones en situació de desocupació. La més popular és la prestació contributiva, coneguda com a atur.
Està dirigida a les persones que han perdut la seva feina o han patit una reducció temporal de la seva jornada laboral d'entre un 10 % i un 70 %. Per beneficiar-se'n, cal complir certs requisits. El més important és estar en situació legal de desocupació.
El truc que fan servir moltes persones per cobrar l'atur
L'advocat laboralista Ignacio de la Calzada, conegut a les xarxes socials com “Un tio legal”, ha compartit el truc que usen moltes persones per poder cobrar l'atur. Es tracta de faltar tres vegades a la feina sense presentar cap justificant o explicar-ne el motiu.
L'objectiu és que l'empresa les acomiadi per tenir dret a cobrar la prestació contributiva per desocupació. Les absències sense justificar a la feina estan tipificades com una “infracció molt greu”. Així ho recullen els convenis col·lectius i l'Estatut dels treballadors.
Les faltes continuades poden suposar l'acomiadament
L'Estatut dels Treballadors, a l'article 54, indica que "les faltes repetides i injustificades d'assistència o puntualitat a la feina" es consideren "incompliments contractuals".
Per això, l'empresa pot extingir la relació laboral mitjançant l'acomiadament disciplinari. És a dir, sense que el treballador tingui dret a indemnització. Així, faltant de manera continuada al lloc de treball, l'empleat, si compleix els requisits, podria tenir dret a cobrar l'atur del SEPE. Tanmateix, no sempre pot ser així.
Altres sancions que l'empresa pot imposar
En lloc de recórrer a l'acomiadament, tal com explica l'advocat, l'empresa pot valorar unes altres sancions. La més comuna és la suspensió de sou i feina. En aquest temps, el treballador no acudiria al lloc de treball i no rebria cap mena de remuneració.
Així mateix, l'empresa es pot acollir a aquesta suspensió de forma reiterada sempre que es produeixin les faltes d'assistència. En aquest cas, no hi ha un límit màxim per la qual queda obligada a executar l'acomiadament.
Les faltes reiterades no suposen la dimissió del treballador
D'una altra banda, faltar a la feina aquest temps tampoc no implica la dimissió del treballador. Segons indiquen des del Tribunal Suprem: “L'empresa no es pot basar en indicis i presumpcions”.
És a dir, “s'ha de patentitzar en fets concloents que acreditin la intenció de donar per finalitzada la relació laboral i rescindir el contracte de feina”. Per fer-ho, ha d'executar l'acomiadament disciplinari o la resta de sancions proposades. Tot i això, no pot donar de baixa voluntària al treballador sense comptar amb fets i raons.
Si la relació s'extingeix de forma voluntària, no hi ha dret a atur
En aquest punt, cal recordar que, si la relació laboral s'extingeix de manera voluntària, com passa amb la dimissió, el treballador no té dret a cobrar l'atur. Això només passa si s'han modificat de manera substancial les condicions de feina o hi ha faltes de pagament o retards continuats en aquest.