Aliments amb vitamina H

La vitamina que quasi no tenim en compte i és vital per tenir energia: com obtenir-la

Aquesta vitamina aporta molts beneficis al teu cos

Olis vegetals, fruites verdes, ou, taronges o peix. Estem acostumades a parlar molt sobre les vitamines A, C i D, però què passa amb la denominada vitamina H? Aquesta, també coneguda com a biotina, és un membre de la família de vitamines del complex B.

La biotina és una vitamina soluble en aigua com totes les vitamines B, per tant, el cos no l'emmagatzema. La pell, els cabells, els ulls i el fetge sans depenen de les vitamines del complex B. A més, ajuden al funcionament correcte del sistema nerviós i a la metabolització de carbohidrats, proteïnes i greixos. La vitamina H és necessària per a l'activitat de certs enzims, els quals ajuden el cos a descompondre i utilitzar els nutrients dels aliments que consumim.

Cuida la pell, els cabells i les ungles

La vitamina H, també coneguda com a biotina o vitamina B7, és una vitamina soluble en aigua. Aquesta té un paper rellevant en la salut de la pell, els cabells i les ungles. La biotina ajuda a mantenir la pell sana i radiant perquè està relacionada amb la producció de queratina, una proteïna que forma la capa externa de la pell. A més, pot ajudar a reduir la sequedat i la irritació de la pell.

Aquesta també és essencial per a la salut dels cabells, ja que ajuda a enfortir els fol·licles capil·lars i en promou un creixement saludable. Alhora, pot prevenir-ne la caiguda, reduir-ne la fragilitat o tractar-ne les puntes obertes.

Pel que fa a les ungles, la biotina és important per mantenir-les fortes i saludables, ja que ajuda a enfortir l'estructura i a prevenir la fragilitat o el trencament.

És clar que la vitamina pot tenir beneficis per a la pell, els cabells i les ungles. Tot i això, cal destacar que la salut d'aquests aspectes també depèn d'altres factors: sigui una dieta saludable, una bona hidratació i higiene.

Posa biotina a la teva dieta

La biotina es troba en una varietat d'aliments, entre els quals destaquen els rovells d'ou, les nous i les llavors. A més del peix, la carn de bestiar, el fetge i els vegetals de fulles verdes.

Per si t'ho preguntes, la resposta és sí; encara que és estrany, es pot patir deficiència de vitamina H. Per exemple, els pot passar això a persones que consumeixen grans quantitats de clara d'ou crua, ja que l'avidina present a la clara d'ou s'uneix a la biotina i en prevé l'absorció.

Els símptomes de deficiència poden incloure dermatitis, pèrdua dels cabells, ungles trencadisses i conjuntivitis. En cas de notar alguns d'aquests símptomes, no dubtis a acudir al teu metge.

Com puc aconseguir vitamina H?

A continuació, t'expliquem com obtenir vitamina H mitjançant els consells següents.

1. Inclou aliments rics en biotina a la teva dieta, entre els quals destaquen: el fetge, el rovell d'ou, el peix, la carn de porc, els fruits secs com les nous i les ametlles, les llavors de gira-sol i de xia, els espinacs, el bròquil i l'alvocat.

2. Si no consumeixes suficients aliments rics en vitamina H a la teva dieta, considera prendre un suplement de biotina. Això sí, assegura't de parlar amb un metge o un nutricionista abans de prendre qualsevol suplement.

3. Evita cuinar els aliments rics en biotina durant llargs períodes de temps o altes temperatures, ja que això pot degradar la vitamina. Intenta cuinar-los al vapor o a foc lent per retenir-ne els nutrients.

Recorda que és important tenir una dieta variada i equilibrada per obtenir totes les vitamines i els nutrients que necessites. Si tens preguntes específiques sobre la teva dieta o necessitats nutricionals, consulta un professional de la salut.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!