Els preus de la llum i dels carburants havien patit un repunt important a principis d'aquests anys. Però, després d'esclatar la guerra a Ucraïna, ja s'han descontrolat del tot. A més a més, els aliments de la cistella de la compra tampoc han aconseguit alliberar-se d'aquests increments.
A hores d'ara l'economia de les llars comença a notar molt aquesta escalada de preus. Ucraïna és el principal proveïdor estranger de blat de moro i d'oli de gira-sol. Concretament, gairebé el 42% del blat que importa Espanya procedeix d'aquest país, com recull l'informe de l'Institut de Comerç Exterior el 2020.
«Els preus del gas i de l'electricitat també es traslladen als aliments», adverteix el portaveu de l'OCU, Enrique García. I tot això malgrat que el nostre país «té garantit el subministrament de gas». En qualsevol cas, «no serem indemnes a les pujades», que arribaran també a la «cistella de la compra».
La llista de productes que es veuran perjudicats per aquesta escalada de preus és molt ampla. Principalment pel desproveïment de cereals, que afecta l'elaboració de pa, productes de pastisseria i cervesa. Però també a l'alimentació dels animals i al mercat carni i els seus derivats com a llet o ous.
De moment no s'aprecia escassetat, encara que el cost de les primeres matèries està pujant. Per tant, a l'hora de passar per caixa notarem aquest increment a la farina, la fleca, la pastisseria, les pastes, la cervesa i les begudes espirituoses.
Així, les fàbriques de dolços industrials asseguren que és possible que la seva producció es vegi afectada per aquesta crisi. Només disposen de reserves d'oli per a un màxim de 15 a 30 dies. En el cas que no millori la situació a Ucraïna, es veurien obligats a elevar els costos i, per tant, els preus.
Un altre dels aliments afectats pel conflicte és l'oli de gira-sol, ja que el país de l'est és un dels subministradors principals de la seva matèria primera. Així que, en els darrers dies els espanyols han arrasat amb les garrafes i ampolles d'aquest producte.
La situació ha arribat fins al punt que fins i tot els supermercats s'han vist en l'obligació de limitar-ne la venda. El màxim eren cinc litres per persona i dia, i a això se li uneix, a més a més, els preus desproporcionats.
El litre de l'oli de gira-sol ha arribat als 2,98 euros. Per això, les organitzacions de consumidors recomanen no fer una «compra compulsiva», ja que aquest comportament repercuteix en l'augment dels preus.
Aquesta matèria primera també és emprada per les conserveres per als seus productes. Creuen que hi pot haver un desajust entre l'oferta i la demanda en un breu període de temps. «El sector tem quedar-se sense oli de gira-sol per envasar els seus productes en un termini entre tres setmanes i un mes», apunten.
Els aliments més castigats per l'increment dels preus
Un dels aliments que no pot faltar a la nostra cistella de la compra és el pa. En alguns establiments, la barra de quart ja costa 20 cèntims més. I és que la farina de blat de moro ha experimentat una pujada d'1,7 a 2 euros.
Així mateix, derivats lactis també se'n ressenten. En algunes botigues, la dotzena d'ous va elevar el seu cost a 0,40 euros, mentre que en els formatges també passa una cosa semblant.
Els productes de l'horta tampoc es deslliuren d'aquests canvis. Per exemple, els pebrots van passar de 2 a 2,5 euros. I això es pot fer extensible a molts altres articles procedents del camp.
D'altra banda, altres aliments, com ara les carns i els embotits, noten també l'alça dels costos. Però el gran perjudicat, com sol passar sempre, és el consumidor final.