Primer pla del xef José Andrés mig somrient.

El xef José Andrés ho té clar: l'ingredient que mai posaria en una paella

Tot i que és un dels plats estrella de la gastronomia espanyola, molts cuiners tendeixen a innovar (i de vegades no agraden gaire)

La paella, un plat tradicionalment espanyol (com veurem), s'elabora habitualment amb arròs i amb una sèrie d'ingredients ben típics. Tot i això, el xef José Andrés ens ha aventurat que mai li posaria un ingredient específic.

 

Vols descobrir quin és? L'arròs va ser introduït pels àrabs al segle XII a València i ràpidament va aconseguir un gran èxit per la gran rendibilitat de la seva comercialització.

 

La província de València produeix el 30% de l'arròs espanyol. De fet, més de 9.000 hectàrees es dediquen a aquest cultiu i es distribueixen principalment entre els terrenys del Parc Natural de l'Albufera i els del terme municipal de Sueca.

 

I la veritat és que la paella valenciana es converteix en un dels ingredients estrella de la gastronomia espanyola. I, recentment, el popular xef José Andrés ha revelat quin ingredient mai faria servir en aquest popular plat.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quin és l'ingredient que José Andrés mai posaria en una paella?

Al llarg dels anys hem conegut infinitat de propostes i innovacions de diferents xefs professionals, i cuiners amateurs, amb els quals pretenien donar-li un toc diferent d'aquest plat tan tradicional.

 

I un bon exemple el trobem al popular xef britànic Gordon Ramsey, que va tenir la gosadia de fer la seva pròpia proposta (que no va agradar a ningú en absolut). És més, fins i tot molts valencians van arribar a considerar-ho com una «falta de respecte».

Efectivament, el polèmic ingredient utilitzat per aquest xef és el que José Andrés mai utilitzaria en aquesta elaboració. I quin és? Doncs, xoriço. I és que, en paraules de José Andrés, «no seguiu Gordon Ramsay, no poseu xoriço a la vostra paella».

 

 

Una menció que no és pas casual, especialment quan el xef britànic (que té 14 estrelles Michelin), va fer un vídeo de YouTube on ensenyava als seus espectadors com fer una paella de diumenge.

 

El vídeo va causar commoció entre alguns seguidors de la paella, ja que li va afegir pollastre, gambes, cloïsses, calamars i xoriço. A més a més, amb la finalitat de condimentar-la va afegir bitxo i un bon raig de xerès (aquí és res).

Foto de xoriço.
Aquest és l'ingredient que mai no faria servir José Andrés en fer una paella | Getty Images

A José Andrés li encanta la paella tradicional valenciana

La veritat és que la relació del xef espanyol amb la paella valenciana és el que podríem definir com d'amor veritable. Sí, perquè es tracta d'un dels seus plats favorits, com ja ha comentat alguna vegada.

 

De fet, el cuiner va participar, juntament amb la Universitat Catòlica de València (UCV) en un projecte de recerca en què van ser capaços d'establir quins són els ingredients essencials i bàsics de la paella valenciana (l'autèntica).

 

I gràcies a aquest projecte vam poder saber que l'autèntica paella valenciana s'elabora amb arròs, aigua, oli d'oliva, sal, safrà, tomàquet, mongetes verdes planes, garrofó, pollastre i conill. I no caldria afegir-hi cap ingredient més.

Foto d'una paella.
Aquest és un meravellós exemple de paella típica | Getty Images

Així, com és lògic suposar, és més que evident que el xoriço no entra dins aquesta llista. Ni qualsevol altre ingredient amb què vulguem «sorprendre» o espantar els nostres convidats (a parts iguals).

 

Tal és la importància de la gastronomia tradicional per al xef, que continua intentant transmetre l'autèntica recepta de la paella valenciana, i no només a les seves pròpies filles, sinó també als seus seguidors i als qui veuen el programa televisiu.

A més, recentment està embarcat en l'enregistrament de 'José Andrés y familia en España', el qual està sent emès al nostre país per HBO Max, i en un dels episodis del qual el xef i les seves tres filles van visitar València.

 

Va ser aquí, per exemple, on José Andrés va mostrar de primera mà com és i com es fa una autèntica paella valenciana. I és que es tracta d'un plat deliciós quan s'elabora bé.