Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Canvi climàtic: la nova crisi que augmenta les diferències entre rics i pobres

Un estudi conclou que aquesta crisi mundial marca encara més les distàncies entre els països desenvolupats i els del tercer món a causa de la pujada de la temperatura

La contaminació de les indústries és una de les principals causants del canvi climàtic | Arxiu

 

Hi ha molts factors que han fet que les diferències entre els països pobres i els riscs siguin molt grans, però ara n’hi ha un que pot agreujar encara més aquesta situació. Es tracta del canvi climàtic, ja que l’augment de la temperatura derivat de l’escalfament global també provoca un increment de les desigualtats econòmiques. 

Així ho conclou un estudi d’investigadors de Califòrnia, als Estats Units, publicat a la revista ‘PNAS’. El treball ha consistit en mirar quina hauria estat l’evolució del PIB entre els anys 1961 i 2010 en diversos països si el canvi climàtic no existís, i la conclusió ha estat que l’augment de les temperatures ha provocat molts problemes econòmics en els estats més càlids i pobres. 

De la mà dels experts Noah S. Diffenbaugh i Marshall Burke, de la Universitat de Stanford, l’estudi també indica que, a diferència dels pobres, el canvi climàtic ha tingut un efecte positiu en els països on hi fa més fred i són més rics. 

Els països pobres pateixen especialment les conseqüències del canvi climàtic
Els països pobres pateixen especialment les conseqüències del canvi climàtic | Arxiu

 

Els països pobres, més pobres que mai

Segons indica l’estudi, en aquests 50 anys la renda per càpita ha baixat entre un 17 i un 30% en els països pobres a causa del canvi climàtic. En canvi, els països rics han apujat fins a un 25% les diferències amb els més pobres en aquest període de l’escalfament global. Els experts han mesclat també dades d’estudis anteriors amb més de 20 models climàtics a tot el món. Així, s’han fet milers de simulacions sobre quina hauria estat l’evolució econòmica a cada país sense el canvi climàtic.

«Les dades mostren clarament que els conreus són més productius, la gent té més salut i nosaltres som més eficients quan les temperatures no són ni massa elevades ni massa baixes», afirma Marshall Burke, que destaca que això passa als països freds i rics actualment, cosa que fa que el canvi climàtic sigui beneficiós en aquestes àrees.

Moltes veus ecologistes demanen que s'hauria de potenciar més l'energia eòlica a Catalunya els pròxims anys
Moltes veus ecologistes demanen que s'hauria de potenciar més l'energia eòlica a Catalunya els pròxims anys | @EolicCat

 

Buscar solucions a temps per evitar el desastre

El canvi climàtic és inevitable i pot afectar greument moltes zones del planeta, però especialment les zones tropicals, afirma l’estudi, ja que l’augment de la temperatura s’hi fa més que evident i canviarà absolutament l’ecosistema. D’aquesta manera, i amb previsió que la situació empitjori, els experts fan una crida a buscar solucions immediates per amortitzar la catàstrofe.

Segons les dades, els països que han emès més emissions de gasos d’efecte hivernacle no han patit, fins ara, les conseqüències més greus del canvi climàtic, cosa que si que estan patint els països que han provocat molt poques emissions. D’aquesta manera, els investigadors fan una crida a potenciar les energies renovables per afavorir un desenvolupament «més equilibrat» i reduir les desigualtats socioeconòmiques.