El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, reunits a La Moncloa

Els pressupostos espanyols passen el primer tall al Congrés amb el suport d'ERC i el PDeCAT

Les esmenes a la totalitat de Junts per Catalunya i la CUP han estat rebutjades

Llum verd a la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat per a l'exercici 2021. Així ho ha decidit aquest dijous al migdia el Congrés dels Diputats, que ha tombat les esmenes a la totalitat presentades pel PP, Vox, el Fòrum Astúries, Coalició Canària, el Bloc Nacionalista Gallec, a més de les de Junts per Catalunya i la CUP, que també s'han posat d'esquena al projecte presentat pel govern del PSOE i Unides Podem.

El suport d'ERC i el PDeCAT

Així doncs, el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat tira endavant i engega la seva tramitació i negociació i ho fa amb el suport dels vots dels 13 diputats d'ERC i els 4 del PDeCAT, que sí que han donat suport a la proposta del govern de Pedro Sánchez i que participaran directament en la negociació pressupostària, que ja ha arrencat i que s'allargarà fins a finals de novembre, quan es preveu que els números vagin a votació del Congrés.

L'executiu espanyol haurà de buscar ara els suports necessaris per aprovar definitivament els comptes. Montero ha fet evident aquest dijous que el seu executiu no renuncia a un acord que inclogui ERC, Bildu i alhora C's, tot i que aquestes formacions —i també Podem per boca del portaveu Pablo Echenique— han alertat que haurà d'elegir. El debat va començar dimecres marcat per l'anunci del dirigent de Bildu Arnaldo Otegi que la seva formació s'obre a fer un 'sí' als comptes del 2021. Un missatge que va provocar la reacció en contra d'alguns dels barons del PSOE, com el president extremeny Guillermo Fernández Vara, i que abarateix l'opció d'un acord de Sánchez amb els socis de la investidura.

JxCat topa amb ERC i PDeCAT

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha fet referència a aquesta opció durant el debat d'aquest dijous, quan ha advertit Montero que malgrat que per al seu govern seria més fàcil aconseguir un acord amb C's, una entesa per l'esquerra assegura polítiques socials justes que permetin una solució equitativa de la crisi. El debat ha estat marcat també per la diferència de criteris al camp independentista. JxCat ha presentat una esmena a la totalitat contra uns pressupostos «insuficients» i ha advertit que la seva formació no pot aprovar els comptes mentre hi hagi presos polítics. Borràs va enviar un missatge directe als republicans reproduint a l'hemicicle els motius pels que aquests van presentar una esmena a la totalitat el 2019.

ERC ha votat en contra de la seva esmena i ha retret a JxCat les crítiques. «ERC no és menys patriota ni menys independentista» per negociar els pressupostos, ha apuntat Rufián, perquè «seguim lluitant per una república catalana amb la mateixa força i determinació que fa 90 anys». JxCat ha topat també amb el 'no' dels seus antics companys de formació, els quatre diputats del PDeCat. Ferran Bel va recordar que aprovar les esmenes a la totalitat implicaria mantenir els pressupostos del 2018 del PP davant «una de les pitjors crisis».