En paral·lel a les negociacions amb la CUP per intentar arribar a un acord que sumi els anticapitalistes al Govern, ERC ja pensa en el disseny del nou executiu i en quines han de ser les línies mestres que el sustentin. Aquest dijous, 18 de febrer, 'Nació Digital' revela que els republicans pensen en trossejar les competències o eliminar departaments com el de Territori i el de Polítiques Digitals, que en la darrera legislatura han estat en mans de Damià Calvet i Jordi Puigneró, respectivament. A més, tal com Pere Aragonès va prometre en campanya, es podrien crear les conselleries d'Acció pel Clima i la de Feminismes i Igualtat.
Eliminació de Territori i Polítiques Digitals
A la pràctica, la conselleria de Territori seria eliminada i les seves competències quedarien repartides entre la nova conselleria d'acció climàtica —les més relatives al camp de la sostenibilitat— i Empresa, Economia o Presidència, els tres departaments que, segons 'Nació Digital', es podrien quedar les competències en matèria d'obres públiques. L'altre departament que podria desaparèixer com a tal seria el de Polítiques Digitals i Administració Pública, que podrien retornar a l'àmbit del departament de Presidència.
Amb aquest redisseny i d'altres canvis previstos però que s'han d'anar perfilant en els propers dies i setmanes, ERC va donant forma al que seria el primer Govern comandat per la formació des dels anys 30. Si hi ha acaba havent pacte amb JxCat, es podria reproduir a grans trets l'esquema acordat fins ara: un repartiment de conselleries al 50%, amb el paquet de presidència, portaveu del Govern i conselleria de Presidència per a la força més votada —ara, ERC— i vicepresidència, la conselleria d'Economia i la presidència del Parlament per a la segona força, en aquest cas, JxCat.
Interior per ERC i les conselleries 'socials' per JxCat?
Ara bé, la incorporació de la CUP al Govern, que ara mateix és sobre la taula, podria alterar aquest repartiment. Menys probable sembla la dels Comuns, que han insistit que no formaran part d'un executiu on també hi hagi JxCat. També caldrà veure si la formació de Carles Puigdemont es queda les conselleries de Salut —on van prometre situar Josep Maria Argimon com a conseller—, Educació i Treball i Afers Socials, fins ara en mans d'ERC com a segon partit de l'executiu.
Interior podria quedar per primera vegada en mans dels republicans, que hi volen situar una dona i impulsar un «nou model de seguretat», segons 'Nació Digital'. Són, doncs, dies de negociacions no tan sols per formar Govern, sinó també per dissenyar-lo i encaixar totes les peces per garantir un futur sòlid de la legislatura.