Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels manifestants a fora del Capitoli dels Estats Units

Aznar equipara l'assalt al Capitoli amb l'1-O a Catalunya

L'expresident espanyol considera que es tracta de dos casos «d'intent de cop d'estat a un sistema democràtic»

Pla general dels manifestants a fora del Capitoli dels Estats Units
Manifestants a fora del Capitoli dels Estats Units en les protestes del passat 6 de gener   | Reuters

L'expresident espanyol José María Aznar s'ha pronunciat sobre l'assalt que van realitzar els seguidors de Donald Trump al Capitoli de Washington fa dues setmanes. I ho ha fet per equiparar-ho amb el referèndum d'autodeterminació que es va viure l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya. Segons Aznar, es tracta de dos casos «d'intent de cop d'estat» que tenien com a objectiu «acabar amb  a un sistema constitucional i democràtic».

L'antic cap de files del Partit Popular considera que l'assalt al Capitoli dels EUA és un cop d'estat «com també n'hi va haver un fa dos anys», en referència a la votació que es va realitzar a Catalunya l'octubre del 2017. «Quina és la diferència entre uns i altres insurrectes?» ha preguntat Aznar en un acte conjunt amb l'expresident de Colòmbia, Andrés Pastrana. A més, també ha advertit que «a Espanya hi ha partits de forces polítiques que han d'anar amb molt de compte a l'hora de valorar el que ha passat allà perquè ells estan fent el mateix aquí», afirmant que «així acaben tots els populismes».

El 6 de gener, centenars de seguidors de Donald Trump van assaltar el Congrés dels Estats Units amb l'objectiu d'impedir la reunió que havia de corroborar la victòria de Joe Biden a les eleccions celebrades passat novembre. Esperonats per l'expresident, que va qualificar reiteradament de frau el recompte de vots, els assaltants van irrompre el Capitoli, desembocant escenes de violència, trets i trencament de mobiliari.

Aquella jornada, que el mateix Trump va justificar perquè «això és el que passa quan es roba una victòria sagrada i claríssima a grans patriotes que han estat tractats malament i injustament durant molt de temps», van acabar amb un balanç de quatre persones mortes, 14 policies ferits i una cinquantena de detencions i arrestos per part de la policia de Washington.