Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Borrell ha cesat el cònsol general espanyol a Edimburg, Miguel Ángel Vecino

Josep Borrell tanca la porta al referèndum proposat per Roger Torrent

Diu que l'independentisme català no és una qüestió de política exterior europea, sinó que es tracta «d'una qüestió marginal»

El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, durant l'atenció als mitjans al Parlament Europeu, a Brussel·les
El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, durant l'atenció als mitjans al Parlament Europeu, a Brussel·les | Catalunya Diari

El ministre d’Exteriors i futur Alt Representant de Política Exterior i Seguretat Comuna de la UE, Josep Borrell, ha rebutjat aquest dijous la proposta de ‘pacte de claredat’ per a la celebració del referèndum que el president del Parlament, Roger Torrent, ha llançat en un esmorzar informatiu a Madrid. 

«Jo ja no sé quantes vegades cal dir-ho, quantes vegades el president del govern ha de repetir l’evidència: no existeix cap possibilitat constitucional de celebrar un referèndum de secessió a Catalunya, a Espanya», ha dit Borrell en declaracions als mitjans de comunicació.

«No hi ha res en el dret internacional que doni suport a aquesta petició»

La de Borrell és, per ara,  l’única resposta de l’executiu espanyol a la proposta de Torrent, que ha apuntat que el ‘pacte de claredat’ permetria superar per la via del diàleg el conflicte polític actual i hauria de servir per decidir «les circumstàncies i les condicions», i el «com i quan» se celebra el referèndum. 

Borrell no només ha rebutjat la proposta sinó que ha volgut recordar «al senyor Torra i als que cada dia reclamen en dret a l’autodeterminació, que és en realitat el dret a la secessió, que no hi ha res en el dret internacional que doni suport a aquesta petició». En aquest sentit ha assegurat que la impossibilitat de celebrar el referèndum a l’Estat espanyol no és quelcom «estrany», sinó que «és el que passa a tots els països democràtics amb alguna excepció». 

Josep Borrell ha cesat el cònsol general espanyol a Edimburg, Miguel Ángel Vecino
Josep Borrell ha cesat el cònsol general espanyol a Edimburg, Miguel Ángel Vecino | Cedida

 

Borrell creu que el cas del Regne Unit va ser diferent

Ha afirmat que el Quebec, «no» és una excepció, perquè segons el ministre d’Exteriors no hi va haver cap referèndum pactat amb el govern del Canadà, sinó «unilaterals».  Per Borrell sí que és una excepció, en canvi, el cas del Regne Unit, on «no hi havia cap obstacle en la seva constitució que ho impedís». 

«En el cas espanyol, com en l’alemany, l’italià, el francès o el dels Estats Units, aquesta possibilitat constitucional no existeix», ha afirmat.  «No sé quantes vegades ha de repetir el president del govern l’evidència», ha insistit Borrell, i «el senyor Sánchez ja no deu saber com repetir-ho, perquè ha estat tot el clar que pot ser».

.

L'independentisme, «una qüestió marginal»

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, serà el proper alt representant de la UE per a la Política Exterior. En acceptar el càrrec, aquest dijous, ha parlat sobre l'independentisme, afirmant que tan sols serà «una qüestió marginal» dins de les seves funcions com a responsable de la diplomàcia europea.

Les declaracions de Borrell arriben uns dies després que el Govern català manifestés que acollia de manera positiva el nou nomenament del socialista. La portaveu de l'executiu català, Meritxell Batet, va considerar que si el ministre d'Exteriors «continua amb la seva actitud bel·ligerant amb el conflicte català, deixarà de ser una causa interna i s'internacionalitzarà».

Es tracta d'una opinió que no comparteix el ministre, qui ha afirmat en una entrevista que l'independentisme català no és una qüestió de política exterior europea, «sinó un problema interior d'un país membre» de la UE, que serà «en tot cas una qüestió marginal».

 

També et pot interessar...