Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La majoria de ciutadans espanyols votaria a favor d'una república

És la conclusió d'una enquesta feta a la població sobre el futur polític de l'Estat, en un dels moments més crítics per a la monarquia de Felip VI

La Princesa Leonor junto a su padre el rey Felipe VI en su primer discurso
La majoria de ciutadans vol la República Espanyola | CATALUNYADIARI.CAT

 

Espanya està immersa en la crisi més gran d'identitat des del final de la dictadura de Franco i l'inici de la democràcia. Una pregunta freqüent que es fan els ciutadans és si és viable mantenir el sistema de monarquia parlamentària  que hi ha vigent a l'Estat espanyol. Encara que sigui 'vox populi' que aquest dubte s'hagi multiplicat els darrers anys, sembla que ni el govern ni els representants monàrquics vulguin conèixer l'opinió pública oficial al respecte. Tot i això, 'HuffPost' ens ofereix un resultat estimat sobre aquest context.

Monarquia o república?

Els 40 anys de democràcia vénen acompanyats del moment més incert pel que fa a l'article 1 del Títol Preliminar de la Constitució: «La forma política de l'Estat espanyol és la monarquia parlamentària». L'etapa final del rei Joan Carles i l'escàndol del cas 'Noós' han convertit la Família Reial en un tema de debat continu.

Per això, 'HuffPost' va fer una enquesta, mitjançant la firma 'YouGov', gràcies a la qual observem els resultats del que pensa la ciutadania. La pregunta principal d'aquesta enquesta era senzilla: monarquia o república?, que va ser realitzada a 1.002 persones de diferents gèneres, edats i regions d'Espanya. A partir de les seves respostes, veiem que  la majoria preferiria l'eliminació de la figura del rei.

La majoria d'espanyols prefereix una república espanyola

El 48% del total dels enquestats va respondre que preferiria viure en una república, en comptes d'una monarquia. Els resultats són superiors als qui votarien mantenir el sistema actual, que representaven el 35% de la població. La resta, el 17%, va optar per no contestar. Si es desglossen els resultats, es pot considerar que els joves, entre 18 i 24 anys, són els qui confien més a viure en una república espanyola:  el 59% escolliria aquest sistema, mentre que el 21% voldria continuar vivint en una monarquia.

Un 48% de españoles quiere la República
El 48% dels espanyols voldrien una República | YouGov

 

Pel que fa a la resta d'edats, les xifres de republicans oscil·laven entre el 45% i el 49% dels enquestats, mentre que els qui volen seguir comptant amb la figura del rei d'Espanya es posicionen entre un 35% i un 39%.

Espanya vol un referèndum

Encara que els resultats poden orientar a opinar que una majoria d'espanyols preferiria viure en un sistema republicà, pot ser que alguns encara tinguin dubtes a causa del 17% d'enquestats que es van abstenir a respondre la pregunta que marcaria el futur d'Espanya. No obstant això, el que està clar és que la majoria d'espanyols vol un referèndum per sortir de dubtes. L'enquesta incloïa aquesta pregunta i el 67,33% es va mostrar a favor de demanar una votació en la qual es pogués conèixer l'opinió pública  real al respecte.

Un 67% de encuestados pide en referéndum Monarquía o República
La majoria d'espanyols volen un referèndum per decidir canviar o no el sistema | YouGov

Aquesta xifra contrasta notablement amb la xifra dels qui no volen escoltar la veu del poble: un 21,78% vol que tot continuï igual. Finalment, un 10,89% dels enquestats tampoc no volen mostrar un  resultat transparent sobre si els agradaria  que es fes la consulta o no.

Elionor serà la futura reina d'Espanya, segons els resultats 

Tot i els resultats obtinguts, sembla que finalment l'esperança de la ciutadania de celebrar un referèndum que pugui posar fi a la monarquia és baixa. Encara que hi ha una majoria republicana i que més del 50% demanen un referèndum,  la població no confia a canviar el sistema actual.

La princesa Leonor, vista como futura Reina de España
El 45% dels enquestats assumeix que la filla de Felip VI heretarà la corona | YouGov

 

I així ho reflecteix l'última pregunta que apareix a l'enquesta: «Creus que Elionor serà reina?». La resposta en aquest cas va ser tan contundent com la de la primera pregunta, ja que el 45% dels enquestats assumeix que la filla de Felip VI heretarà la corona espanyola. D'altra banda, un 35% considera que no veurem la neta del rei emèrit Joan Carles i la reina Sofia arribar al tron que han mantingut els borbons durant generacions, mentre que el 20% van optar per no posicionar-se.

La Monarquia està en dubte

Segons els resultats obtinguts, la majoria de ciutadans vol canviar el sistema de monarquia parlamentària que caracteritza l'Estat espanyol i que s'inclou a la Constitució de 1978, per una nova república.

Imagen de la familia real en el 80 cumpleaños de la reina emérita Sofía
El 48% dels enquestats vol canviar el sistema | CATALUNYADIARI.CAT

 

Així mateix, gran part de la població demana que sigui el poble, i no el govern, qui resolgui els dubtes del conflicte, mitjançant un referèndum. No obstant això, aquesta mateixa majoria sembla que confia molt poc que arribi la consulta, ja que s'imagina la princesa Elionor vestida de reina.

Notícia original de 'España Diario': La mayoría de ciudadanos quiere la República Española