Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant

Els pressupostos superen la primera votació amb el suport d'ERC i el PDeCAT

El govern espanyol ha aconseguit fer prosperar els comptes, que ara aniran al Senat i després tornaran al Congrés per ser aprovats definitivament

Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant
ERC i PDeCAT han donat suport als pressupostos espanyols. | Europa Press

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, 3 de desembre, la votació per seccions dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'any 2021. D'aquesta manera, la Cambra Baixa dona el vistiplau al primer tràmit dels comptes, que encara no estan oficialment aprovats. Ara, hauran d'anar al Senat, on s'espera que la seva tramitació arrenqui el proper dimecres, 9 de desembre, i s'allargui durant dues setmanes, fins a la seva aprovació definitiva el dia 23. Ja després de Nadal, probablement en una sessió que es convocarà per al dimarts dia 29 de desembre, s'aprovaran de manera definitiva els pressupostos.

Els comptes amb més suport dels darrers 13 anys

En la votació d'aquest dijous, però, ja s'ha visualitzat la majoria que els aprovarà el proper dia 29. Un total de 188 diputats hi han donat suport, entre els quals hi ha els dels grups del govern —el PSOE i Unides Podem—, ERC i el PDeCAT. També hi han votat favorablement el PNB, Bildu, Compromís, Més País, Teruel Existe, Nueva Canarias i el Partit Regionalista Càntabre. Per la seva banda, les dues formacions independentistes unilateralistes, JxCat i la CUP, s'han oposat als pressupostos, al costat del PP, Vox, C's i el BNG.

De fet són els comptes que han obtingut més suports des del 2007, quan Zapatero va aconseguir el 'sí' de 190 diputats. Estan molt per sobre els últims comptes de Mariano Rajoy, que els va aprovar per la mínima amb 176 vots. Ho han fet a la culminació de tres dies de debats marcats per l'enfrontament entre la dreta i els partits que donen suport al govern. El més significatiu el que han mantingut l'exalcalde socialista de sant Sebastià, Odón Elorza, i la portaveu de Vox, Macarena Olona. Elorza ha denunciat des de la tribunal que està essent assetjat a les xarxes socials per seguidors de la ultradreta i ha criticat els «actes permanents de provocació i amenaça» dels diputats de Vox.

Les contrapartides que han obtingut ERC i el PDeCAT

L'acord amb ERC passa perquè els comptes incloguin inversions directes i transferències a Catalunya per valor de 2.300 MEUR, així com per l'aixecament del control financer a la Generalitat que va imposar el ministre Cristóbal Montoro i un compromís d'estudiar com evitar el 'dumping fiscal' de Madrid. Els quatre diputats del PDeCat també han votat a favor dels comptes fruit d'un acord per al traspàs de 232 MEUR a la Generalitat per a Rodalies, així com canvis a la Llei d'Universitats per permetre que les universitats no presencials semipúbliques puguin contractar personal associat en les mateixes condicions que les públiques.