Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament de Catalunya.

Aragonès esgota els terminis i aposta pel 12 de març com a data de constitució del Parlament

El vicepresident del Govern ho comunica prèviament a totes les formacions excepte a Vox

Parlament de Catalunya.
El Parlament de Catalunya es constituirà el divendres, 12 de març, a les deu del matí. | ACN

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha signat aquest divendres el decret de convocatòria de la sessió constitutiva del Parlament de Catalunya pel proper 12 de març a les deu del matí. Abans de signar el decret, el republicà ho ha comunicat als caps de llista del PSC, Salvador Illa; de Junts, Laura Borràs; de la CUP, Dolors Sabater; d'En Comú Podem, Jéssica Albiach; de C's, Carlos Carrizosa, i del PPC, Alejandro Fernández.

Aragonès també ha comunicat la data de la constitució de la cambra catalana a l'actual president del Parlament, Roger Torrent, i als membres del Govern. No ho ha fet als representants de Vox. Aragonès ha convocat el ple en la darrera data possible, quan expira el termini legal per celebrar-lo.

La primera sessió d'investidura, abans del 26 de març

Amb aquest gest, Aragonès força al màxim el termini per constituir el Parlament de Catalunya per donar el màxim de temps a ERC, JxCat i la CUP a arribar a un acord, no tan sols per la presidència del Parlament, sinó també més enllà, per la possible formació del nou Govern de Catalunya. En aquest cas, la constitució del Parlament activa un nou calendari: el de deu dies hàbils fins a la celebració de la primera sessió d'investidura.

El nou president de la cambra haurà de convocar una ronda de consultes en els seus primers dies al càrrec i proposar la investidura del candidat que, al seu criteri, disposi de millors condicions aritmètiques per optar a ser investit. La sessió s'haurà de celebrar, doncs, com a molt tard, el divendres dia 26 de març, el darrer dia abans d'entrar de ple en la Setmana Santa.

Contactes lents entre ERC i Junts

Esquerra i Junts també han mantingut diverses trobades però uns i altres lamenten que la negociació estigui anant més lenta del que s'esperaven. Els republicans han explicat que essencialment s'ha parlat de l'estratègia independentista i de com avançar cap a la república. «Ells no volen parlar de més», han apuntat fonts d'ERC sobre els negociadors de JxCat. Els republicans els han reclamat que a les converses s'abordin totes les qüestions socials i nacionals «en paral·lel».

Durant les trobades amb Junts, tant la formació de Puigdemont com la de Junqueras exposen les seves estratègiques i busquen punts de consens. «No estem tant lluny com sembla a vegades», han subratllat els republicans.

Per la seva banda, des de la formació que comanda Borràs mantenen que no hi ha cap acord tancat amb els republicans, i que encara no s'han abordat noms ni cadires de la Mesa ni de Govern. Insisteixen especialment que ERC no els ha ofert encara la presidència del Parlament. Cal destacar que al si de Junts hi ha diferents ànimes a l'hora d'afrontar la negociació amb els de Pere Aragonès i, en part, per això costa avançar. Així ho admeten fonts coneixedores de les trobades.