Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del Govern, Quim Torra, amb mascareta durant una reunió de JxCat al Parlament

La CUP proposa que Torra continuï com a «president simbòlic» quan l'inhabilitin

Els anticapitalistes esperen negociar la seva proposta amb JxCat i ERC durant aquesta setmana

El president del Govern, Quim Torra, amb mascareta durant una reunió de JxCat al Parlament
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | Cedida

Falten escassos vuit dies perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi d'anar al Tribunal Suprem per a la vista judicial que haurà de decidir si, finalment, és inhabilitat. Serà una setmana intensa per al cap del govern català: entre el 16 i el 18 de setembre tindrà lloc el debat de política general al Parlament; i el dia 17 hi ha prevista la cita al Suprem on, tot i que només caldria que hi assistís la defensa jurídica del president, sembla que també hi serà personalment Torra.

La decisió definitiva del tribunal podria arribar en un marge d'uns quinze dies, però val a recordar que els 'tempos' judicials poden endarrerir-se atesa la situació d'acumulació de feina després del confinament pandèmic.

Un pacte de la data electoral...

Sigui com sigui, podríem trobar-nos en les darreres setmanes de Torra a la presidència de la Generalitat i no hi ha cap acord de les tres formacions independentistes —JxCat, ERC i la CUP— sobre com culminar la legislatura si Torra acaba inhabilitat, una possibilitat que es dona per feta. Aquest dimarts, 8 de setembre, 'Nació Digital' avança l'estratègia que la CUP vol proposar a JxCat i ERC davant la falta d'acord de les dues formacions sòcies del Govern de Catalunya.

En primer lloc, la CUP demana que les tres formacions s'asseguin per tal de negociar una data electoral que posi fi a la legislatura present «tan aviat com sigui possible». D'aquesta manera, doncs, els anticapitalistes subscriuen la principal demanda d'ERC, que passa per acordar la data electoral entre les formacions independentistes i que la convocatòria la signi Torra i no es produeixi pels 'tempos' legals establerts a partir de la vacant a la presidència.

... i la 'via Venturós'

Però la proposta de la CUP també compta amb un flanc que acontenta els principals designis de JxCat: creuen que Torra ha de seguir exercint com a 'president simbòlic', extrapolant a la plaça de Sant Jaume l'anomenada 'via Venturós'. Es tracta de l'estratègia que va seguir entre 2018 i 2019 l'alcaldessa cupaire de Berga, Montse Venturós, quan va ser inhabilitada per no haver despenjat l'estelada de l'Ajuntament en una campanya electoral.

El vicepresident Aragonès assumiria de forma interina les funcions administratives de la presidència, però Torra seguiria liderant el dia a dia, assistint a reunions, i exercint el lideratge efectiu de la institució tot i no ser formalment president. La proposta dels cupaires arribarà aquesta setmana a la resta de formacions independentistes i caldrà seguir el curs del seu debat.