Illa reconeix que s'han produït rebrots, però diu que s'han detectat molt aviat

Diu que estan planificant mesures per al «pitjor» dels escenaris: un rebrot a la tardor

Salvador Illa durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats el 2 d'abril de 2020.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut aquest dijous davant de la seva comissió sectorial al Congrés. | TV3

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que les decisions adoptades per la crisi del coronavirus no han estat condicionades ni per l’economia ni per «l’IBEX» sinó que s’han adoptat «estrictament per raons de salut pública». Durant la seva intervenció al Congrés, Illa ha admès, però, que «evidentment, l’economia té efectes sobre la salut» i que «un confinament de vuit setmanes a casa, té efectes sobre la salut». «Però les decisions no tenen a veure ni amb pressions ni amb condicionants econòmics», ha afegit. Illa també ha explicat que el ministeri està planificant mesures pensant en el «pitjor» dels escenaris: un rebrot a la tardor.

«Hem d’estar preparats i tenir uns sistemes de detecció precoç molt fins, que ens permetin detectar casos en un període molt curt de temps», ha dit. En aquest sentit, ha admès que hi ha hagut alguns petits rebrots a Lleida i també a Múrcia, on una zona ha retrocedit de fase 2 a 1. «Els sistemes de detecció precoç funcionen i quan hi ha un rebrot cal actuar i aturar-lo», ha afegit. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, doncs, ha reconegut que s'han produït rebrots, però ha subratllat la seva detecció precoç com a factor clau en evitar una ràpida expansió del virus.

Illa també es mulla sobre el 8-M

D’altra banda i en relació a les manifestacions del 8-M, Illa ha afirmat, a preguntes del PP, que té «informes de la Conselleria de Sanitat de Madrid de tres dies abans del 8 de març dient que es podia fer una activitat normal». Malgrat això, ha dit que seria de mal gust «exhibir-les» i que com a ministre de Sanitat ha «assumit i recolzat» les seves decisions, encara que en aquell moment les competències fossin de les comunitats autònomes.

També ha defensat la suspensió del congrés evangelista de Madrid. En aquest sentit, ha dit que la celebració havia d’aplegar persones d’altres països i que s’havia de fer a porta tancada. «No va caldre cap ordre perquè hi van entendre perfectament», ha afegit.


Comentaris

envia el comentari