Duran i Lleida titlla Puigdemont d'«il·luminat, més cupaire que convergent»

L'exlíder d'Unió critica també «la poca fusta política» de Mas i que Pujol l'escollís per succeir-lo, en comptes d'ell

Duran i Lleida
Duran i Lleida torna a acusar Mas de sumar-se a l'independentisme «per falta d'aptitud política» | Cedida

Les memòries que Josep Antoni Duran i Lleida ha publicat no són un simple recorregut per la seva trajectòria política des que va afiliar-se a Unió Democràtica el 1974 fins que dimitia com a líder del partit el 2016, poc abans que la formació desaparegués. Al llibre dedica unes paraules a dirigents polítics catalans, algunes especialment polèmiques, dirigides als expresidents.

Al llibre, Duran defineix Artur Mas com una persona «distant, amb poca fusta política» i assegura continuar sorprès que arribés a ser el líder nacionalista que acabaria essent. I també en té per a Puigdemont. Explica que no va entendre com Mas va poder confiar en un «il·luminat sense consciència de riscos, més cupaire que convergent». 

Ressentiment per una decisió de Pujol

Un dels moments que ha marcat Duran i que recorda a 'El riesgo de la verdad' és el de la successió de Jordi Pujol com a líder de CiU i president de la Generalitat. Sembla guardar encara ressentiment que fos Mas l'escollit, decisió que en aquell moment va portar-lo a dimitir com a conseller.

«Molt serenament ho vaig assumir, però aquesta serenitat no va impedir que tingués un disgust», diu, recordant que va sentir-se utilitzat per Pujol. Encara no entén com Mas, que segons diu, no es caracteritzava per ser especialment nacionalista, acabava convertint-se en el líder independentista que «posaria el país contra les cordes».

Carrega contra el Govern de Mas

Duran critica durament l'elecció de Mas a Puigdemont com el seu successor   | Cedida

 

Els retrets segueixen a les pàgines sobre la vida política de Duran i van a parar a l'estratègia del cercle de dirigents de CDC, la gent de confiança de Mas, sobretot centrant-se amb David Madí i Francesc Homs. «No he vist campanya ni lideratge polític pitjor portat», assegura, apuntant a Mas com una «víctima de la seva dependència d'aquest parell de personatges».

A la deriva independentista de CiU que comportaria la ruptura entre Convergència i Unió després de tres dècades junts, Duran la qualifica d'«autodestrucció»

Però hi ha una decisió de Mas que Duran critica amb més contundència que qualsevol altra: la tria de Puigdemont per ser investit com a president de la Generalitat en lloc seu el 2016. «Sempre ha estat més cupaire que convergent!», esclata l'exlíder polític. I acaba apuntant a David Madí com a gran influència de la decisió de Mas, a més d'acusar-lo d'impedir que ell fos el candidat a la presidència per succeir Jordi Pujol.


Comentaris

envia el comentari