Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Duran i Lleida

Duran i Lleida titlla Puigdemont d'«il·luminat, més cupaire que convergent»

L'exlíder d'Unió critica també «la poca fusta política» de Mas i que Pujol l'escollís per succeir-lo, en comptes d'ell

Duran i Lleida
Duran i Lleida torna a acusar Mas de sumar-se a l'independentisme «per falta d'aptitud política» | Cedida

 

Les memòries que Josep Antoni Duran i Lleida ha publicat no són un simple recorregut per la seva trajectòria política des que va afiliar-se a Unió Democràtica el 1974 fins que dimitia com a líder del partit el 2016, poc abans que la formació desaparegués. Al llibre dedica unes paraules a dirigents polítics catalans, algunes especialment polèmiques, dirigides als expresidents.

Al llibre, Duran defineix Artur Mas com una persona «distant, amb poca fusta política» i assegura continuar sorprès que arribés a ser el líder nacionalista que acabaria essent. I també en té per a Puigdemont. Explica que no va entendre com Mas va poder confiar en un «il·luminat sense consciència de riscos, més cupaire que convergent». 

[predef]diari-de-catalunya-87[/predef]

Ressentiment per una decisió de Pujol

Un dels moments que ha marcat Duran i que recorda a 'El riesgo de la verdad' és el de la successió de Jordi Pujol com a líder de CiU i president de la Generalitat. Sembla guardar encara ressentiment que fos Mas l'escollit, decisió que en aquell moment va portar-lo a dimitir  com a conseller.

«Molt serenament ho vaig assumir, però aquesta serenitat no va impedir que tingués un disgust», diu, recordant que va sentir-se utilitzat per Pujol. Encara no entén com Mas, que segons diu, no es caracteritzava per ser especialment nacionalista, acabava convertint-se en el líder independentista que «posaria el país contra les cordes».

  • També et pot interessar: La Guàrdia Civil entra al Parlament de Catalunya

Carrega contra el Govern de Mas

Duran critica durament l'elecció de Mas a Puigdemont com el seu successor   | Cedida

 

Els retrets segueixen a les pàgines sobre la vida política de Duran i van a parar a l'estratègia del cercle de dirigents de CDC, la gent de confiança de Mas, sobretot centrant-se amb David Madí i Francesc Homs. «No he vist campanya ni lideratge polític pitjor portat», assegura, apuntant a Mas com una «víctima de la seva dependència d'aquest parell de personatges».

A la deriva independentista de CiU que comportaria la ruptura entre Convergència i Unió després de tres dècades junts, Duran la qualifica d'«autodestrucció»

Però hi ha una decisió de Mas que Duran critica amb més contundència que qualsevol altra: la tria de Puigdemont per ser investit com a president de la Generalitat en lloc seu el 2016. «Sempre ha estat més cupaire que convergent!», esclata l'exlíder polític. I acaba apuntant a David Madí com a gran influència de la decisió de Mas, a més d'acusar-lo d'impedir que ell fos el candidat a la presidència per succeir Jordi Pujol.

  • També pots llegir: Puigdemont: «Catalunya és reconeguda a tot el món com un país»