Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020

ERC assumeix que tindrà la presidència de la Generalitat i vol negociar un referèndum

Junqueras dona per fet que els republicans tindran la presidència

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020
ERC assumeix que Pere Aragonès serà president de la Generalitat. | ACN

El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha anunciat aquest diumenge que es presentarà a la investidura a la presidència, i ha urgit al president del govern estatal, Pedro Sánchez, a pactar un referèndum d'autodeterminació: «És l'hora de resoldre el conflicte, és l'hora de d'asseure's i veure com resolem això votant en un referèndum sense repressió, votant lliurement». En el seu discurs a la seu del partit per valorar els resultats de les eleccions, ha afirmat que buscarà els suports més enllà de l'independentisme, a «tots aquells que defensen el dret a l'autodeterminació i l'amnistia» dels presos de l'1-O.

Un resultat «inapel·lable»: ERC assumeix la victòria electoral

«El resultat és inapel·lable. Al Parlament hi ha una clara majoria de diputats independentistes, una clara majoria de diputats d'esquerres», i ha cridat a començar una nova etapa a Catalunya sota el lideratge d'ERC. D'aquesta manera, doncs, ERC assumeix que tindrà la presidència de la Generalitat i posa el referèndum com a objectiu prioritari.

Els republicans han estat la segona força més votada amb gairebé 600.000 vots i ha obtingut 33 escons, un més del que tenien fins ara. ERC és la primera força independentista gràcies al 21,32% dels vots obtinguts, per sobre de Junts per Catalunya, que amb 32 escons —dos menys dels que tenia—, ha aconseguit 564.000 vots.

JxCat emplaça ERC i CUP a «treballar plegats» per formar un Govern independentista després de «vèncer» el 155

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha emplaçat ERC i CUP a «treballar plegats» per formar un Govern independentista «fort». La presidenciable ha comparegut davant la premsa per valorar els resultats de les eleccions del 14-F, que ha qualificat com una «gran victòria» de l'independentisme contra el 155. Borràs ha fet una crida a «no malbaratar la nova oportunitat històrica» que assegura que ha donat la ciutadania per fer avançar Catalunya cap a la república.

Des de Waterloo ha intervingut Carles Puigdemont per constatar que s'han «vençut» els partits de la «repressió». Borràs ha insistit que hi ha d'haver conseqüències polítiques al Govern i al Parlament després que l'independentisme hagi superat per primera vegada el 50% de vots. Borràs ha comparegut al costat dels candidats Elsa Artadi, Francesc de Dalmases, Josep Rius, David Saldoni; el secretari general de partit, Jordi Sànchez; i el vicepresident Jordi Turull.