Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gabriel Rufián entrant al Congrés dels Diputats el 22 de juliol de 2019

ERC segueix sense mullar-se amb la data de la investidura: «Tot està obert»

Malgrat que fonts socialistes han assegurat que les negociacions estan avançades i obren la porta a celebrar la investidura abans de Reis, els republicans han d'esperar a la celebració del Consell Nacional

Gabriel Rufián entrant al Congrés dels Diputats el 22 de juliol de 2019
ERC segueix sense mullar-se amb la data de la investidura: «Tot està obert» | Catalunya Diari

L'Executiva Nacional d'ERC es reunirà aquest dilluns per explicar l’estat de les negociacions amb el PSOE sobre la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i compartir els resultats, segons fonts republicanes. No obstant això, ha de ser el Consell Nacional qui aprovi definitivament l'acord i aquest no es farà abans d'acabar l'any. Això podria dificultar la investidura abans de Reis, com volen els socialistes.

ERC i PSOE, en contacte durant el cap de setmana

ERC i PSOE es van reunir de nou aquest divendres passat a Madrid després de 15 dies sense trobades. Durant tot el cap de setmana han mantingut contactesa l'espera que l'Advocacia de l'Estat presenti el seu escrit al Tribunal Suprem sobre l'acta d'eurodiputat d'Oriol Junqueras.

Fonts socialistes citades per alguns mitjans apunten a un acord proper, un cop es conegui l’escrit de l’advocacia, que es podria presentar aquest dilluns però que té de marge fins dijous dia 2. Fins i tot s'apunta al diumenge, 5 de gener, com la votació de la investidura en segona volta, però perquè fos així, el debat, amb el discurs del mateix Sánchez, hauria de començar el dijous 2.

Segons ERC «tot està obert»

Malgrat això, fonts republicanes diuen que per ara per part seva no hi ha novetats, que els contactes es mantenen, i que «tot està obert». De fet, un altre factor que ERC pot tenir en compte és la decisió de la Junta Electoral Central —JEC— sobre la possible inhabilitació de Junqueras aplicant la sentència ferma del Suprem i també la del president de la Generalitat, Quim Torra, per la condemna, encara no ferma, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, aplicant un article de la llei electoral originalment ideat per a l'esquerra abertzale.

De fet, la possible inhabilitació de Torra sense esperar a la sentència ferma del Suprem generaria tensions dins del Govern i entre JxCat i ERC per la resposta que s'hauria de donar, que podria incloure una presidència transitòria de Pere Aragonès, l'elecció d'un nou president de JxCat o fins i tot eleccions anticipades. La reunió de l'òrgan electoral està prevista pel divendres 3 de gener.

També et pot interessar...